„Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“

Informativno pravni centar provodi jednogodišnji projekt pod nazivom „Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“ temeljem javnog poziva Ministarstva pravosuđa za projekte udruga usmjerene na osiguravanje pružanja podrške žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima (www.pzs.hr) a financira ga Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.

Glavni cilj projekta je osigurati cjelokupnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja u Brodsko-posavskoj županiji koji posredno (putem partnerske organizacije / državnih institucija) ili izravno zatraže informativnu, pravnu, emocionalnu ili psihosocijalnu podršku.

Uspostavom suradnje s državnim institucijama (MUP, Županijski sud u Slavonskom Brodu, Općinski sud u Slavonskom Brodu, Prekršajni sud u Slavonskom Brodu, Županijsko državno odvjetništvo, CZS Slavonski Brod) i distribucijom brošura s informacijama i kontaktima Informativno pravnog centra i Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih dijela i prekršaja (116 006) podignuta je razina informiranosti o sustavu pružanja podrške žrtvama i svjedocima te povećan senzibilitet  o potrebama i problemima s kojima se susreću žrtve i svjedoci prije, za vrijeme i nakon sudskog postupka.

Ured IPC-a dostupan je u svoje uredovno vrijeme od 8 do 16 sati radnim danom, putem telefonske linije +385 (0)35 448 533 i službenog e-maila (info@ipc.com.hr) te žrtvama i svjedocima pruža slijedeće vrste podrške:

  • informiranje o pravima i obvezama žrtava, svjedoka i oštećenika

  • informiranje o tijeku istražnog i sudskog postupka te ulozi žrtava i svjedoka u postupku

  • emocionalnu podrška žrtvama, svjedocima i članovima obitelji

  • psihosocijalnu podršku stručne osobe žrtvama, svjedocima i članovima obitelji

  • pratnju na sud tijekom trajanja sudskog procesa kao osoba od povjerenja

  • upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva koje pružaju stručnu pomoć

  • informiranje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela

  • potpunu zaštitu privatnosti i tajnost osobnih podataka