Javna tribina „Prijevare na štetu osoba treće životne dobi“

Javna tribina pod nazivom „Prijevare na štetu osoba treće životne dobi“ održana je 27. ožujka 2017. godine u prostoru Udruge Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška. Gosti javne tribine bili su g. Tomislav Maraković, kontakt policajac Policijske postaje Nova Gradiška i Marina Barić-Gačić, pravna savjetnica Informativno pravnog centra.

G. Tomislav Maraković upoznao je i upozorio prisutne sudionike o opasnostima od prijevara koje im prijete te je naveo nekoliko primjera prijevara. Prvi slučaj su prevaranti koji se starijim osobama predstavljaju kao prodavači medicinskih pomagala, kao na primjer masažeri, kako bi ušli u njihov stan. U drugom slučaju prevaranti se telefonom predstave kao zaposlenici banaka uvjeravajući žrtvu da je istekao rok serijskim brojevima određenih novčanica te da će k njima doći preuzeti novac za provjeru. Također, predstavljaju se kao ovlaštene osobe određenih institucija kao što su djelatnici Elektroprovrede, Vodoprivrede i sličnih institucija s ciljem očitavanja ili provjeravanja ispravnosti kućanskih brojila.

Način postupanja u svim nabrojenim situacijama je jednak. Dok jedna osoba zapričava ili demonstrira rad masažera i zauzima pažnju žrtve, druga pretražuje stan tražeći novac i nakit.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, G. Maraković upućuje na oprez, te je sudionike savjetovao da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ. Ukoliko se osoba predstavi kao službena, slobodni su od nje tražiti na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati na uvid pa čak i nazvati instituciju iz koje se predstavljaju da dolaze kako bi provjerili jesu li i iz kojeg razloga poslani na adresu potencijalne žrtve prijevare.

Gđa Marina Barić-Gačić je sudionike upoznala o zakonskim i ugovornim obvezama, suštinskim razlikama, pravnim posljedicama i drugim pitanjima vezanim uz ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te o prijevarnim radnjama kojima su izloženi prilikom sklapanja navedenih ugovora.

Na javnoj tribini bilo je prisutno 16 osoba, te jedna predstavnica lokalnog medija.