Javna tribina u Zagrebu

Dana 26. travnja 2017. godine u organizaciji IPC-a održana je javna tribina za građane pod nazivom „ Mogućnosti zapošljavanja na području Zagreba“.

Tribina je održana u prostorijama Mjesnog odbora Kozari bok u Zagrebu  s početkom u 13:00 sati.

Gošće tribine bile su djelatnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gđa Elizabeta Rebernišak, rukovoditeljica Odsjeka za posredovanje i pripremu za zapošljavanje  i gđa Ljiljana Špoljarić, rukovoditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja.

U svom izlaganju gošće su napomenule uvjete prijave na Zavod za zapošljavanje kao i prava i obveze koje imaju svi evidentirani.

Naglasile su važnost dolaska na zakazane termine savjetovanja, zatim  izradu profesionalnog plana i kao najvažnije, redovitu prijavu na Zavod svakih 28 dana.

Ovom prilikom su upoznale okupljene građane s novim Zakonom o posredovanju i naglasile kako se prema novom Zakonu osoba automatski briše iz evidencije ukoliko ne opravda javljanje u roku od 3 dana.  

Nadalje, upoznale su okupljene građane s novih devet mjera politike zapošljavanja koje su zamijenile prijašnje mjere.

Sve zainteresirane građane koji planiraju koristiti neke od ponuđenih mjera zapošljavanja savjetovale su traženje pomoći i savjeta djelatnika Zavoda  prilikom popunjavanja obrazaca.

U svom izlaganju upoznale su okupljene građane koji su korisnici zajamčene minimalne naknade s mogućnošću rada na pola vremena bez straha ukidanja ZNM.

Na tribini koja je trajala sat i po okupilo se 24 građana koji su bili aktivni u postavljanju pitanja i traženju savjeta od gošći tribine.

Tribina je organizirana u sklopu projekta  „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.