Javna tribina ”Zlostavljanje starijih osoba”

IMG_0956.JPG

IMG_0956.JPG

Dana 15.06.2015. održana je javna tribina ”Zlostavljanje starijih osoba” u prostorijama Matice umirovljenika u Slavonskom Brodu sa početkom u 11 sati. Javnu tribinu je organizirao Informativno pravni centar u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb (CSS) te Udrugom umirovljenika “Treća dob”, a u sklopu projekta „Pravna pomoć starijim i nemoćnim osobama u Slavonskom Brodu“ uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Tribina je organizirana povodom Svjetskog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba koji se obilježavao 15. lipnja. 

Cilj tribine je bio informirati osobe starije životne dobi o njihovim pravima u slučaju izloženosti nasilju u obitelji ili institucijama te ukazati na mogućnosti pravovremenog rješavanja sukoba i prevencije diskriminacije i obiteljskog nasilja. Moderator javne tribine na kojoj su prisustvovala 22 sudionika bila je Nataša Kovačević, izvršna direktorica IPC-a.

Gosp. Ivan Đurčević, predsjednik Udruge umirovljenika “Treća dob” je na početku pozdravio sve prisutne te se zahvalio gostima iz CSS-a Slavonski Brod te Policijske uprave Brodsko-posavske koji su se odazvali pozivu na javnu tribinu.

Nakon toga je gđa. Slavica Nikšić, prof. defektolog, ravnateljica CSS-a započela svoju prezentaciju primjerom iz Japana. Naime, riječ je o skandalu koji je izazvao veliku medijsku pozornost jer je na površinu izbacio svu bijedu u kojoj životari dio starijih samačkih osoba u japanskim velegradovima. Prema mišljenju gđe. Nikšić Hrvatska nije zemlja za starce. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, zlostavljanje starijih osoba ulazi u sklop zlostavljanja u obitelji, premda su dosadašnja znanja i pažnja više usmjereni na područje nasilja nad djecom i ženama. Zlostavljanje starijih odnosi se na svako ponašanje u sklopu ljudskih povjerenja, koje na neki način šteti starijoj osobi, a može biti psihičko zlostavljanje, tjelesno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, financijsko (ekonomsko) zlostavljanje i zanemarivanje. Gđa. Nikšić je također izjavila kako je došlo do produženja životnog vijeka i sve većeg udjela starijih od 65 godina u cjelokupnoj populaciji. Istaknula je kako se zlostavljanje protuzakonito, događa se širom svijeta, u svim etničkim grupama i vjerama, na obrazovnim razinama, i ženama i muškarcima. O fenomenu nasilja u trećoj životnoj dobi nema mnogo podataka kako u svijetu tako ni u Hrvatskoj. Na kraju svog izlaganja, gđa. Nikšić je informirala prisutne o faktorima rizika za nasilje nad starijim  osobama te Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje 2014 - 2016, te je posebno naglasila kako je potrebno raditi na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji.

Nakon nje je održala prezentaciju dipl. socijalna radnica Sanja Turčinović. Gđa. Turčinović je naglasila kako je nasilje u obitelji osobni, obiteljski i društveni problem koji značajno narušava kvalitetu života i mentalno zdravlje svih onih koji su mu izloženi – posredno ili neposredno. 90% slučajeva zlostavljanja je nasilje u obitelji, te je najveći broj od strane osoba koje se skrbe za starije osobe. Gđa. Turčinović je informirala prisutne o žrtvama i počiniteljima, rizicima za počinitelje te postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Govoreći o iskustvima Centra za socijalnu skrb izjavila je kako je u njihovoj praksi zabilježeno svega devet slučajeva zlostavljanja iako smatra da je taj broj puno veći. Naglasila je kako je prevencija nasilja nad starijim osobama važna kako bi se starijim ljudima moglo osigurati dostojnu starost, pružanje materijalne sigurnosti i uopće unaprjeđenje kvalitete života. Država ima pravo i obvezu poduzeti potrebne mjere da bi spriječila nasilje u obitelji, odnosno smanjila i olakšala njegove posljedice.

Nakon gđe. Turčinović izlaganje je imao gosp. Darko Dadić iz Ureda načelnika, Policijske uprave Brodsko-posavske. Gosp. Dadić je informirao prisutne kako se posvećuje dosta truda tom problemu te smatra da bi preventivni projekti u različitim oblastima mogli spriječiti neželjene oblike ponašanja. Izjavio je kako je prag tolerancije na nasilje na visokoj razini jer mladi preferiraju igrice u kojima prevladava nasilje. Gosp. Dadić je informirao sudionike javne tribine da bez prijave nasilnika nema rješenja te ih je upoznao sa mjerama postupanja. Predložio je prisutnima da u takvim slučajevima obavijeste kontakt policajce na određenom području kako bi stekli povjerenje u sustav te zovu 112.

Na kraju održanih prezentacija umirovljenici su postavili nekoliko pitanja, zahvalili se na korisnim informacija te je gđica. Nataša Kovačević najavila slijedeću javnu tribinu koja će se organizirati u rujnu pod nazivom “Prijevare na štetu osoba treće životne dobi”.