Obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

Obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

 

U ponedjeljak, 22. veljače, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva zajedničkom će javnom akcijom na društvenim mrežama podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela ove godine Europski dan žrtava kaznenih djela obilježava virtualno, poštujući na taj način epidemiološke mjere.

Od 21. do 23. veljače, na kanalima društvenih mreža organizacija članica Mreže podrške objavljivat će se informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti. Objave će biti dostupne na Facebook stranici Ženske sobe: https://web.facebook.com/zenska.soba te na stranicama 10 partnerskih organizacija koje djeluju na području 13 županija: 

  • Udruga za podršku žrtvama i svjedocima - Varaždinska i Međimurska županija
  • Centar za građanske inicijative Poreč - Istarska županija
  • Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ - Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • Udruga "HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava - Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva - Dubrovačko-neretvanska županija
  • Informativno pravni centar - Brodsko-posavska županija
  • Udruga  „ZvoniMir“ - Šibensko-kninska županija
  • Ženska grupa Karlovac „KORAK“ - Karlovačka i Ličko-senjska županija
  • S.O.S. - savjetovanje, osnaživanje, suradnja - Virovitičko-podravska županija
  • SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije - Krapinsko-zagorska županija

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela je tijekom protekle 3 godine pružila je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga za više od 1700 osoba. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa. 

Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. Krajem prethodne godine potpisan je novi ugovor za novo trogodišnje razdoblje podrške Mreže podrške. 

Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte više o Europskom danu žrtava kaznenih djela te Mreži podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela!