Održan 1.radni sastanak radne skupine za izradu Akcijskog plana za uključivanje Roma u Brodsko-posavskoj županiji

IMG_1834

IMG_1834

Dana 26.10.2016. u prostorijama Velike vijećnice Brodsko-posavske županije održan je prvi radni sastanak radne skupine. Sastanku su nazočili predstavnici lokalne i regionalne samouprave, institucija, udruga i Vijeća romske nacionalne manjine s područja Grada i Županije.

Moderator sastanka, prof. Zima je zamolio članove radne skupine da ukratko izlože probleme i poteškoće na koje nailaze u svom radu i predlože moguća ostvariva rješenja koja bi se mogla unijeti u budući Akcijski plan. Tijekom sastanka se razvila diskusija pa su spomenuti pomaci koji su učinjeni za romsku zajednicu u zadnjih nekoliko godina  na području Grada Slav. Broda i istaknuto je kako postoji veliki napredak. Članovi radne skupine smatraju da je nužno poticati daljnju suradnju svih dionika na lokalnom i regionalnom nivou kako bi se pomoglo romskoj populaciji.  Osim toga, svi sudionici sastanka, uključujući i romske predstavnike, navode da i romska zajednica mora zauzeti aktivniju i odgovorniju ulogu u društvu ukoliko žele promjene, a posebno se to odnosi na problem prekida školovanja djece.

Prvi radni sastanak za izradu Akcijskog plana organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.