Održan 2. sastanak lokalne stručne platforme u Novoj Gradiški

Lokalna platforma NG, 09.06.2016.

Lokalna platforma NG, 09.06.2016.

Dana 09. lipnja 2016. godine održan je drugi motivacijski sastanak lokalne stručne platforme na području grada Nova Gradiška.

Osim članica projektnog tima IPA 2011 „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ iz Informativno pravnog centra Slavonski Brod, koordinatorice Nataše Kovačević te projektne asistentice Marine Barić-Gačić, sastanku su prisustvovali članovi  platforme: Mihaela Đeraj, predstavnica Grada Nova Gradiška, Anita Čermak-Janković, predstavnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Tamara Kovačević, predstavnica Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih "Prevencija" iz Nove Gradiške i Simonida Tarbuk, predstavnica Građanske inicijative „NG-buntovnici“.

Na sastanku su članice lokalne stručne platforme razgovarale o utjecaju lokalnih izbora u Novoj Gradiški na odnos s organizacijama civilnog društva, planirano donošenje proračuna Grada te proceduri raspisivanja javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga, u skladu s Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruga.

Nakon razmjene iskustava o suradnji udruga međusobno, kao i s Odjelima za društvene djelatnosti u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu koji je ocijenjena kao vrlo dobra, prisutni su istaknuli problem nedovoljnog kapaciteta većine udruga a za pisanje projekata, o čemu svjedoči slaba posjećenost edukacija koje su provođene u oba grada, kao i nedovoljnu iskorištenost Razvojnih agencija koje nude i usluge pisanja projekata. Posljedica toga su financijske poteškoće u koje su udruge zapale jer je mnogima jedini prihod onaj iz gradskog proračuna, što posebno stvara poteškoće udrugama s područja grada Nova Gradiška jer natječajjoš nije raspisan.

Nadalje, izloženi su rezultati dosadašnjeg monitoringa i broja prikupljenih anketa za pripadnike romske nacionalne manjine, nacionalnih manjina općenito te zapošljavanje mladih putem mjere „Garancija za mlade“. Predstavnice NG-buntovnici i udruge Prevencija iznijele su svoja iskustva te istaknule kako nemaju poteškoća u provođenju monitoringa.

Konačno, Nataša Kovačević je najavila predstojeće aktivnosti projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ koje se sastoje od lokalnih izvještaja o provedbi monitoringa svake od udruga, a također i izradu akcijskog plana u Novoj Gradiški. Nakon nekoliko prijedloga, članovi platforme su se složili kako će razmisliti o tematici kojom bi se obuhvatili problemi ciljanih skupina te zajedničkim promišljanjem pristupili izradi akcijskog plana.

Održavanje motivacijskih sastanaka jedna je od ključnih aktivnosti koju Informativno pravni centar provodi  u sklopu dvogodišnjeg projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ financiran sredstvima Europske unije iz programa IPA 2011.