Održan drugi sastanak radne skupine za izradu analize Ustavnog zakona

Dana 17. ožujka 2017. godine s početkom u 10 sati u prostorijama IPC-a održao se drugi radni sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Sastanku su nazočili izabrani predstavnici romske, srpske, albanske i ukrajinske nacionalne manjine s područja Brodsko-posavske županije i grada Slav. Broda te predstavnici romskih udruga.  

Tijekom sastanka prof. Lauc je komentirao dostavljene podatke pripadnika nacionalnih manjina koji će biti ugrađeni u Nacrt, a koji se odnose na njihov položaj na području Brodsko-posavske županije. Kako je napomenuo u svom izlaganju, u svim dostavljenim informacijama nedostaju statistički pokazatelji kao mjerilo pravog stanja. Napomenuo je kako bi bilo korisno u konačnu verziju Nacrta ugraditi mjerljive podatke koji se nalaze u provedenom popisu stanovništva ili podatke koji su dostupni izabranim Vijećima i predstavnicima nacionalnih manjima. Svi nazočni su komentirali kako podaci koji su prikupljeni pri zadnjem popisu stanovništva nisu  u potpunosti mjerodavni jer ne odražavaju pravo stanje, barem što se tiče broja pripadnika nacionalnih manjina na području Brodsko-posavske županije.

Drugi sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za područje Brodsko-posavske županije organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.