Održan pripremni sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Dana 19.12.2016. s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan je pripremni sastanak za izradu analize provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Brodsko-posavskoj županiji.

Sastanku su nazočili predsjednici i zamjenici Vijeća srpske i romske nacionalne manjine iz Brodsko-posavske županije, predsjednici i zamjenici Vijeća romske i srpske nacionalne manjine s područja grada Slav. Broda i grada Nove Gradiške, predsjednici općinskih Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Okučana i Stare Gradiške te izabrani predstavnici albanske i ukrajinske nacionalne manjine za područje Brodsko-posavske županije i grada Slav. Broda. Osim pripadnika nacionalnih manjina sastanku su nazočili članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije.

Sastanak je vodio prof. Lauc, stručnjak za Ustavno pravo koji je nazočnima ukratko pojasnio zakonsku regulativu koja se odnosi na prava nacionalnih manjina. U svom izlaganju osvrnuo se na izvještaj Pučke pravobraniteljice i izvještaj Savjetodavnog odbora Vijeća Europe o položaju nacionalnih manjina u RH. Svi okupljeni su se složili da je zakonska regulativa u redu ali da postoji problem u primjeni tih odredbi u praksi. Tijekom sastanka dogovoreno je da svi sudionici dostave informacije  o kršenju prava nacionalnih manjina s kojima su se susreli članovi njihovih  zajednica.

Pripremni sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za područje Brodsko-posavske županije organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.