Održana javna tribina u Puli

IMG_1855

IMG_1855

Dana 28.  listopada 2016. godine u organizaciji IPC-a održana je javna tribina za građane pod nazivom „ Ostvarivanje i reguliranje statusnih i socijalnih prava“. Tribina je održana u prostorijama Kulturnog centra-Karlo Rojc u Puli s početkom u 17:00 sati. 

Gosti tribine bili su g. Fabrizio Radin, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, gđa Tanja Lorencin Matić, ravnateljica Područnog  ureda HZZ-a u Puli, gđa Ingrid Cossetto Bolonović, predstavnica PU Istarske, gđa Andrea Peršin Horvat i gđa Sonja Ružić, predstavnice Centra za socijalnu skrb Pula.

U svom izlaganju g. Radin je naglasio dobru suradnju s romskom zajednicom u Gradu Puli napomenuvši kako Grad čini sve u granicama svojih mogućnosti. Istaknuo je problem deložacije 30-tak osoba koje su se bespravno uselile u privatnu zgradu i da su među njima samo dva pripadnika romske nacionalne manjine.

Također je naglasio kako u Gradu Puli nema ilegalnih romskih naselja kakva postoje diljem RH već su Romi u Puli integrirani u društvo. Pozvao je sve nazočne građane da im se obrate u gradsku upravu ukoliko budu imali upita.

Gđa Lorencin Matić  je pojasnila okupljenima mjere zapošljavanja na koje se mogu prijaviti  putem HZZ-a. Istaknula je da na području Pule nema puno Roma koji su evidentirani kao nezaposlene osobe na Zavodu za zapošljavanje. Većina Roma koji su zaposleni rade na sezonskim poslovima ili poslovima u građevini. U svom izlaganju pojasnila je koja su prava i obveze osoba koje se prijavljuju na HZZ kao i koje su posljedice neredovitog izvršavanja obveza. Kao problem pronalaska posla u budućnosti izdvojila je činjenicu da 70% pripadnika romske populacije nema završenu osnovnu školu. HZZ poziva na tečajeve za završetak osnovnoškolskog obrazovanja, ali je odaziv  jako slab. Manje od 20% pozvanih se odazove pozivu, a još manje ih završi osnovnoškolsko obrazovanje. Kako je istaknula tijekom svog izlaganja, pozivi se šalju samo onima koji su prijavljeni u evidenciji , a veliki broj romske populacije nije u toj evidenciji.

Na izlaganje gđe Lorencin Matić nadovezala se gđa Peršin Horvat iz Centra za socijalnu skrb koja je okupljenim građanima pokušala objasniti tko i pod kojim uvjetima ima pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ili jednokratnu novčanu pomoć. Također je napomenula kako Zakon o socijalnoj skrbi ne pravi razliku po nacionalnoj osnovi, a djelatnici Centra postupaju po Zakonu. Istaknula je da ukoliko neka osoba ne ostvari ZMN ima pravo na žalbu. Izlaganje gđa Peršin Horvat izazvalo je burnu raspravu među okupljenim građanima pa su gošće iz Centra za socijalnu skrb nakon određenog vremena napustile tribinu. 

Gđa Ingrid Cossetto Bolonović iz PU Istarske je pojasnila okupljenima koje uvjete moraju ispunjavati stranci da bi im se odobrio boravak u RH. Naglasila je da svi moraju imati valjane putne isprave i sredstva uzdržavanja. U svom izganjanju je napomenula kako na području Istarske županije nema većih problema sa prijavama boravka i da djelatnici policije u suradnji s romskim predstavnicima učinkovito rješavaju poteškoće na koje naiđu.

Tribini su nazočili lokalni mediji koji su o ovom događaju izvijestili javnost.

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.