Održana javna tribina u Slavonskom Brodu

Dana 30. svibnja 2016. godine u organizaciji IPC-a u Slavonskom Brodu u prostorijama Mjesnog odbora Josip Rimac održana je javna tribina „Mogućnosti zapošljavanja na području Grada Slavonskog Broda“.

Gosti tribine bili su g. Željko Balikić, predstavnik HZZ-a, Područni ured Slavonski Brod i gđa Nikolina Bilić, djelatnica Odjela za gospodarstvo Grada Slavonskog Broda.

U svom izlaganju gđa Bilić je naglasila kako Grad trenutno provodi dva projekta zapošljavanja koji su namijenjeni romskoj populaciji. Prvi je projekt „Romi za Rome“ koji se provodi uz pomoć HZZ-a kroz mjeru javnih radova i bit će zaposleno 20 Roma dok je drugi projekt tj. program produženog boravka u OŠ Hugo Badalić u sklopu kojeg imaju zaposlenu jednu učiteljicu i dvoje romskih pomagača.  Gđa. Bilić je napomenula kako Grad trenutno izrađuje projektnu dokumentaciju za izradu Mjesnog doma u romskom naselju.

G. Balikić se također osvrnuo na mjeru javnih radova koja se provodi u suradnji s Gradom i putem koje će se zaposliti 20 Roma. Upoznao je nazočne s poticajnom mjerom samozapošljavanja te pozvao nazočne da im se obrate za pomoć ukoliko imaju želju otvoriti obrt. Napomenuo je kako trenutno imaju ponude za rad u građevini te da je nedavno otvoren natječaj za zapošljavanje u jednoj brodskoj firmi. Isto tako upoznao je prisutne s mogućnostima stručnog osposobljavanja koje se odnosi na osobe koje završe srednju školu. Nadalje, kao jedna od mjera koje se nude putem HZZ-a je osposobljavanje za određena deficitarna zanimanja. Problem s kojim se suočavaju pripadnici romske zajednice, a odnosi se na pronalazak posla, veže se uz nedovoljno obrazovanje. Velika većina starijih nema završenu niti osnovnu školu što je preduvjet za bilo kakvu prekvalifikaciju pa je pozvao sve nazočne da završe osnovnoškolsko obrazovanje putem pučkih učilišta. 

Javnoj tribini nazočilo  je 22 mještana koji su bili aktivni u postavljanju pitanja/komentara  i traženju savjeta od gostiju.

Tribini su prisustvovali  lokalni mediji koji su izvijestili javnost o održanom događaju.

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.