Održana javna tribina u Zagrebu

JT 14.06.

JT 14.06.

Dana 14.06.2016. u prostorijama Mjesnog doma Kozari bok u Zagrebu održana je javna tribina pod nazivom "Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava".

Gosti tribine bili su predstavnici Centara za socijalnu skrb Dubrava i Pešćenica gđa Zdenka Maltar, dipl.soc.radnica, gđa Danijela Škulj, dipl.soc.radnica, g. Ivan Jazvić, dipl.soc.radnik, i gđa Romana Čagalj, dipl.soc.radnica

U svom izlaganju gđa Maltar je spomenula uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi osoba ostvarila pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Ukoliko radno sposobna osoba ispunjava uvjete i postane korisnik ZMN mora se odazvati na odrađivanje rada za opće dobro, u protivnom joj se može oduzeti naknada. Također je napomenula okupljenim građanima da imaju pravo žalbe na rješenje Centra za socijalnu skrb  ukoliko smatraju da im neko pravo nije priznato.   

Gđa Čagalj se nadovezala na izlaganje svoje kolegice te napomenula kako su pojedine žalbe protiv rješenja Centra bile usvojene i da je korisnicima priznato određeno pravo.

Na upit građana koji se uvjeti moraju ispunjavati kako bi ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć, obje gošće su se složile da to ovisi o dokumentaciji s kojom stranke raspolažu tj. da li im pomoć treba zbog zdravstvenog liječenja, kupovine peći, itd. 

Nadalje, gošće su u svom izlaganju spomenule da uvećanu novčanu naknadu koja iznosi do 10.000,00 kn može odobriti jedino nadležno Ministarstvo.

Gošće su zamolile građane koji imaju problema s ostvarivanjem prava na ZMN jer nisu sigurni imaju li svu potrebnu dokumentaciju da ih posjete u Centru gdje će im pružiti adekvatnu pomoć. Što se tiče problema djece koja nisu upisana u maticu rođenih, a roditelji su im stranci u RH, gošće su zamolile da im se svaki slučaj posebno prezentira u Centru kako bi mogli zajednički pronaći rješenje. 

Javnoj tribini je nazočilo 20 pripadnika romske nacionalne manjine koji su bili aktivni u postavljanju pitanja i traženju savjeta gostiju.

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.