Održana peta radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda

Dana 17.06.2016. održana je peta radionica za Vijeća nacionalnih manjina „Akti i izborni postupak“.

Radionica se održala u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije te joj je nazočilo 5 članova Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda i 7 članova Vijeća srpske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Voditelj radionice, prof. Zima, je u sklopu prezentacije, uz brojne primjere i konstruktivnu razmjenu mišljenja sa sudionicima upoznao prisutne sa zakonskim normama o izradi akata i postupcima izbora.

Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina se održavaju jer se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jamči pravo na izbor predstavnika i vijeća, koja će promicati i štititi njihove interese na lokalnom nivou, te sudjelovati u radu Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi RH. Osnivanje vijeća nije obveza, nego pravo koje pripadnici svake nacionalne manjine mogu koristiti.

Uočen je problem nedostatne zakonske regulative kada je u pitanju manjinsko organiziranje. Sadašnji Zakon o udrugama koji se primjenjuje i na manjinske udruge ne uključuje specifičnosti organiziranja koje je karakteristično za udruge čija je svrha zaštita i unapređenje identiteta pripadnika nacionalnih manjina. Uslijed toga dolazi do nepotrebnog umnožavanja takvih udruga, a time i do usitnjavanja i neracionalnog trošenja sredstava koja se osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina.

Ostaje nedorečena pravna osobnost predstavnika nacionalnih manjina, što u praksi ograničava njihovu djelotvornost, a što je osobito značajno za one nacionalne manjine koje ne ispunjavaju uvjete za izbor svojih vijeća.

Najveći problem je upravo u propisima, koji se mogu izmijeniti (Ustavni zakon, pa je potreba 2/3 većina), no takvo što je nerealno očekivati u narednom periodu.

Sudionici radionice su se složili da bi na nivou županije trebala postojati osoba koja bi koordinirala suradnju, obavještavala i educirala Vijeća o tome što je potrebno činiti i kada.

Radionicu za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt  Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.