Održana radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda

Dana 25. svibnja 2016. održana je četvrta radionica za Vijeća nacionalnih manjina s temom „Izvješće o stanju prava nacionalnih manjina u RH“. 

Radionica se održala u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije te joj je nazočilo 8 članova Vijeća romske i 5 članova Vijeća srpske nacionalne manjine.

Voditelj radionice, prof. Zima je svoje izlaganje temeljio na izvješću Vlade RH o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2014.g. i izvješću Pučke pravobraniteljice koje nije usvojeno u Saboru zbog izvještaja o stanju prava nacionalnih manjina.

U svom izlaganju spomenuo je kako se izvješće Vlade RH sastoji od 14 poglavlja koja je detaljnije obrazlagao tijekom radionice. Također je napomenuo kako provođenje svih aktivnosti koje se odnose na zaštitu ljudskih prava poput obrazovanja zahtijevaju i određena novčana sredstva pa ukoliko nema dovoljno sredstava dovodi se u pitanje realizacija pojedinih aktivnosti. Najmanje problema pri ostvarivanju svojih prava pripadnici nacionalnih manjina imaju pri osnivanju vjerskih zajednica i očitovanju svoje vjere. Pitanje uporabe jezika i pisma na jeziku nacionalnih manjina pred upravnim tijelima jedinica samouprave i dalje je na vrlo niskoj razini što se tumači nedovoljnim interesom samih pripadnika nacionalnih manjina za ostvarivanje ovog prava. U području odgoja i obrazovanja je postignut visok stupanj provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a posebno se bilježi povećanje uključenosti u obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine.   

Tijekom radionice sudionici su bili aktivni u komentiranju izvješća te su navodili primjere poteškoća iz svakodnevnog života s kojima se suočavaju pripadnici nacionalnih manjina. Prilikom diskusije sudionici su tražili mišljenje i savjete voditelja radionice vezano za funkcionalniji i efikasniji rad Vijeća nacionalnih manjina.

Radionicu za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.