Održana šesta radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda

6.radionica

6.radionica

Dana 14. srpnja 2016 g. održana je šesta radionica za Vijeća nacionalnih manjina s temom „Izrada akata i simulacija postupka“.

Radionica se održala u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije te joj je nazočilo 6 članova Vijeća romske i 7 članova Vijeća srpske nacionalne manjine.

Voditelj radionice, prof. Zima, je tijekom svog izlaganja podsjetio sudionike koji su zakonski propisi na snazi, a koji se odnose na izbor i rad Vijeća nacionalnih manjina. Naglasio je važnost izrade kvalitetnog statuta kao općeg akta kojim se reguliraju prava i obveze vijećnika te utvrđuje rad Vijeća. Osim statuta, Vijeća donose i usvajaju program rada, financijski plan i završni račun.

Svi sudionici radionice su spomenuli problem nepostojanja kontakt osobe na nivou županije koja bi surađivala i pomagala Vijećima pri uspostavljanju bolje suradnje s regionalnom samoupravom. U diskusiji su istaknuli i poteškoće s kojima se susreću u svom radu zbog nedovoljnih financijskih sredstava koja im se dodjeljuju od strane regionalne i lokalne samouprave, kao i problem nemogućnosti djelovanja Vijeća radi neposjedovanja prostora za rad.

Prof. Zima im je savjetovao osnivanje koordinacije svih Vijeća na nivou županije s ciljem lobiranja za bolje uvjete rada Vijeća i bolji položaj pripadnika nacionalnih manjina. 

Nadalje, sudionici radionice su spomenuli problem predugog postupka upisa u registar Vijeća nacionalnih manjina koje vodi Ministarstvo uprave, a koje se provodi nakon održanih izbora i konstituiranja. Voditelj radionice im je predložio da u tim slučajevima pošalju požurnicu nadležnom Ministarstvu te da svakako upute dopis i pučkoj pravobraniteljici radi evidencije.

Tijekom radionice diskutiralo se o odredbama važećih statuta nazočnih Vijeća kao i o odredbama koje bi trebalo izmijeniti ili nadopuniti. Prof. Zima je upoznao sudionike s važnošću čuvanja i arhiviranja dokumenata Vijeća sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivi.

Radionicu za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.