Održane fokus grupe za mlade i donosioce odluka u Slavonskom Brodu

IMG_1007

IMG_1007

Informativno pravni centar, u suradnji s PRONI Centrom za socijalno podučavanje (nositelj projekta),  Volonterskim centrom Osijek, Projektom građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) i Udrugom Oppidum provodi projekt “Vrijedim za dvoje”, financiran sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+. Projekt se provodi na području Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije.

Cilj projekta je podizanje opće svijesti građana o važnosti i vrijednosti sudjelovanja u volonterskim programima, doprinosu zajednici, ali i mogućnostima za osobni i profesionalni razvoj koji se pruža kroz volontiranje. Također cilj je i podizanje svijesti kod poslodavaca o važnosti prepoznavanja i vrednovanja volonterskog angažmana te kompetencija stečenim volontiranjem u svrhu lakšeg uključivanja volontera na tržište rada. Projektom se želi potaknuti šira mreža relevantnih dionika, prvenstveno članova lokalnih partnerstava za zapošljavanje te medija, na aktivno promoviranje i sudjelovanje u razvijanju volonterskih programa i strategija usmjerenih na jačanje motivacije poslodavaca u prepoznavanju volonterstva i uključivanju volontera na tržište rada.

U okviru projektnih aktivnosti, IPC je proveo istraživanje o vrednovanju volonterskog angažmana i utjecaju volontiranja na povećanje konkurentnosti na tržištu rada, u kojem je sudjelovalo 300 mladih i 50 donositelja odluka s područja Brodsko-posavske županije. Nakon analize provedenog istraživanja među mladima i poslodavcima, održana je fokus grupe za mlade (07.07.) te fokus grupa za donosioce odluka (17.07). 

Cilj održanih fokus grupa bio je prokomentirati provedena istraživanja te u suradnji sa sudionicima doći do zajedničkih zaključaka i preporuka za daljnji razvoj volonterstva, s posebnim osvrtom na podizanje utjecaja volontiranja na povećanje konkurentnosti na tržištu rada.

Zaključci provedenih istraživanja ukazuju da određeni broj ispitanika (mladih i donositelja odluka) ne razumije razliku između volontiranja, obiteljske i susjedske pomoći te mjera za poticanje zapošljavanja. Jedan od zaključaka provedenog istraživanja ukazuje da većina mladih nije nikad čula za postojanje potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, no gotovo svi anketirani smatraju da bi im ta potvrda mogla pomoći pri zapošljavanju. Većina poslodavaca je izjavila da bi zaposlili osobu na temelju izdane potvrde o kompetencijama.  

Sudionici fokus grupa su zaključili da je volonterstvo na području naše županije još uvijek u začetku te je potrebno dodatno  promoviranje volonterstva i volonterskog angažmana.  Osim toga potrebno je dodatno razvijanje  volonterskih programa i strategija usmjerenih na jačanje motivacije poslodavaca u prepoznavanju volonterstva i uključivanju volontera na tržište rada.