28.10.2015.

28.10.2015.

Okrugli stol Kvaliteta života starijih osoba u Slavonskom Brodu, 28.10.2015.

Dana 28.10.2015. Informativno pravni centar, Udruga umirovljenika “Treća dob” i Centar za socijalnu skrb (CSS) su organizirali okrugli stol Kvaliteta života starijih osoba u Slavonskom Brodu. Time je okončana provedba projekta „Pravna pomoć starijim i nemoćnim osobama u Slavonskom Brodu" .

Okrugli stol kojem na kojem su sudjelovala 23 građana (predstavnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda, predstavnici CSS-a, Sindikata umirovljenika Hrvatske, HZZO-a, Matice umirovljenika te Udruge umirovljenika „Treća dob”)  i 2 predstavnika medija (Posavska Hrvatska i radio 92FM+) moderirala je Izvršna direktorica IPC-a Nataša Kovačević koja je pozdravila sve prisutne i ukratko predstavila rad IPC-a te projekt koji je IPC provodio sa partnerima CSS i Udrugom umirovljenika „Treća dob”.

Sanja Turčinović, dipl.soc. radnica je sudionicima predstavila socijalne usluge i prava koje CSS nudi svojim korisnicima uključujući naknade i usluge koje se mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi. Sudionicima je predstavila i neke statističke pokazatelje za našu lokalnu sredinu, pa je navela da je u 2014. godini ukupno 99 osoba iznad 65 godina smješteno u ustanovu i udomiteljske obitelji (9 samaca u domu, 10 u obiteljskim domovima, 80 u ustanovi). Pod skrbništvom je smješteno 129  osoba (68 u domu). Nadalje, 500 osoba prima 350,00 kn ( smanjeni iznos doplatka), a puni iznos od 500,00 kn primaju 409 osobe. 276 osoba starije dobi primaju osobnu invalidninu. Uslugu pomoć u kući je koristilo 20 osoba na području grada, a 42 na području općine. Na području grada je 28 osoba koristilo pravo na dostavu obroka (financirao je grad), a pučka kuhinja je osigurala obroke za još 16 osoba.

Tajana Valić, dipl.soc. radnica je istaknula kako je pomoć u kući socijalna usluga koja se intenzivno razvila zadnjih godinu dana, a dostupna je u svim područjima grada i županije i koriste ju 140 korisnika (80 osoba koristi kombiniranu uslugu čišćenja i dostave obroka). Objasnila je da u praksi ta usluga znači obilazak gerontodomaćice ili organizacija obroka, te da će se taj broj i dalje povećavati. Da bi Ministarstvo socijalne politike i mladih priznalo tu uslugu potrebno je da prihod korisnika ne prelazi 1.500,00 ili 2.000,00 kn, te da nije potpisao/la ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Ružica Galista, dipl.soc.radnica je informirala prisutne kako je oko 140 korisnika obrađeno od strane tima za udomiteljstvo i trenutno smješteno u domu. Na produčju grada ima 13 domova, ali nisu svi u sustavu socijalne skrbi. Korisnike mogu smjestiti u samo 4 doma. U Domu za starije i nemoćne je smješteno 120 osoba. Smještaj  plaća korisnik ukoliko ima dovoljno sredstava, ako to nije slučaj razliku plaća MSPM. U tom slučaju je potrebna i zabilježba na imovinu ukoliko je korisnik suvlasnik ili vlasnik imovine jer su poslije korisnikove smrti nasljednici dužni vratiti dio koji je Ministarstvo dalo na njegov smještaj.

Kata Jira, dipl. soc. pedagog iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda je sudionike informirala o aktivnostima grada vezano za skrb starijih građana. Predstavila je socijalni program grada putem kojeg  grad pomaže  pri pokrivanju troškova stanovanja te troškova ogrijeva jednom dijelu korisnika minimalne zajamčene naknade. Jedna od značajnijih pomoći je pravo na subvenciju javnog prijevoza koje je koristilo 1.400 osoba. Ovisno o raspoloživim sredstvima, grad dodjeljuje i simbolične božićnice najugroženijim korisnicima. 783 umirovljenika imaju mirovinu manju od 1.500,00 kn. Oni koji imaju mirovinu do 500,00 kn dobili su poklon bonove od 200,00 ili 300,00 kn. Grad je također uveo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, što je iskoristilo oko 1.000 osoba.

Grad je također dao prostor za Pučku kuhinju koja je započela s radom 1. srpnja 2014. godine. Za 54 osobe grad snosi troškove obroka u Pučkoj kuhinji, a Caritas dostavlja 20 obroka  korisnicima. Pored toga Grad pokušava pokriti najugroženije korisnike (oko 200) tako što im se dostavljaju paketi na kućne adrese. Preko svog komunalnog poduzeća Grad podmiruje najosnovnije troškove pogreba korisnicima koji imaju nižu mirovinu ili su im djeca korisnici socijalne skrbi.

Nataša Kovačević je nakon toga dala riječ Peri Kataliniću iz Matice umirovljenika. Ispričala je predsjednika i tajnika udruge umirovljenika „Treća dob“ koji su bili spriječeni doći, ali na okruglom stolu je bilo prisutno pet članova udruge.

Gosp. Katalinić je izjavio kako je Matica umirovljenika jedna od rijetkih udruga koja ima infrastrukturu - dom i odmaralište i u čijem dnevnom boravku se svakodnevno okuplja minimalno 150 ljudi. Kako se Matica nalazi u financijskim problemima, najavio je da više nisu u mogućnosti plaćati troškove grijanja te da će biti prisiljeni zatvoriti prostor preko zimskih mjeseci, što će teško pogoditi njihove članove s malim mirovinama koji se svakodnevno dolaze grijati u zajedničkim prostorima. Nadalje, gosp. Katalinić je naglasio potrebu gradnje još jednog doma za smještaj starijih osoba u našem gradu jer si oni zbog malih mirovina ne mogu priuštiti privatne domove.

Predstavnik Sindikata umirovljenika je izjavio kako umirovljenika nema  u programima političkih stranaka te kako mladi odlaze u inozemstvo zbog čega mirovinski fond na njih ne može računati. Oko 19 milijardi kuna je manje svake godine u fondu. Manje od 12.500,00 umirovljenika ima mirovinu manju od 2.500,00 kn. Kad osoba ostane sama onda postaje socijalni slučaj. Izjavio je kako će CSS imati sve više problema zbog toga. Naime, obitelji s više djece ne mogu pomagati svoje roditelje iako su to dužne prema zakonu.

Jasna Matković, voditeljica Područne službe HZZO u Slav. Brodu je zahvalila IPC-u na pozivu na okrugli stol i pozvala je sve prisutne da se obrate njihovoj službi vezano za pitanja zdravstvenog osiguranja.

Na kraju okruglog stola izvršna direktorica IPC-a je zahvalila svim prisutnima na aktivnom sudjelovanju te partnerima na projektu na uspješnoj suradnji. Bez obzira na završetak projekta nositelj i partneri projekta su potvrdili da će i dalje razmjenjivati informacije i javljati se na natječaje kako bi se osigurala neophodna sredstva za rješavanje problema na lokalnom nivou naših starijih sugrađana.