Osnovana lokalna stručna platforma u Slavonskom Brodu

Dana 29. lipnja 2015. godine održan je inicijalni sastanak osnivanja lokalne stručne platforme na području grada Slavonskog Broda čiji su članovi predstavnici organizacija civilnog društva s područja grada Slavonski Brod te predstavnici lokalne uprave i javnih institucija grada Slavonskog Broda.

Uspostava lokalnih stručnih platformi jedna je od ključnih aktivnosti koju provodi Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, Srpskim demokratskim forumom, te nizozemskim partnerima PAX-om i  Haškom Akademijom za lokalnu upravu u sklopu dvogodišnjeg projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ financiran sredstvima Europske unije iz programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj“.

Inicijalni sastanak je održan u prostorijama udruge osoba s invaliditetom „Loco-Moto“ u Slavonskom Brodu, a na kojem su sudjelovale članice projektnog tima IPA 2011 „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“, Informativno pravnog centra iz Slavonskog Broda  te članovi novo osnovane platforme: Sanja Žutinić, predstavnica Udruge za kreativni razvitak djece i mladih Vivak; Čedo Todorović, predstavnik Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava; Ana Vidak, predstavnica Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja “Vrapčići”; Gordana Mišković i Vanja Krnić, predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Slavonski Brod “Loco-Moto”; Slavica Nikšić i  Martina Mandurić, predstavnice Centra za socijalnu skrb Slavonskog Broda; Kata Jira, predstavnica Odjela za društvene djelatnosti grada Slavonskog Broda i Anita Krnjić Đerek, predstavnica Razvojne agencije grada Slavonskog Broda.

Nakon predstavljanja članova lokalne platforme te njihovog dosadašnjeg rada vezano uz ciljne skupine, koordinatorica je prisutnima ukratko predstavila projekt, njegove aktivnosti, ciljeve te očekivane rezultate. Također je informirala prisutne o svrsi i aktivnostima lokalne stručne platforme te najavila predstojeće motivacijske sastanke s lokalnom stručnom platformom s okvirnim terminima na kojima su sudionici izrazili spremnost sudjelovati.

Sudionici su razmijenili pozitivna iskustva te nova znanja koja su stekli nakon petodnevnog treninga s EU stručnjacima u Zagrebu na temu „Monitoring politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom“. Koordinatorica je detaljno predstavila monitoring forme koje su osmišljene posljednjeg dana navedenog treninga, a prilikom čijeg sastavljanja se obratila posebna pozornost na integriranje elemenata praćenja diskriminacije i dobrog upravljanja.

Članovi lokalne platforme su iznijeli probleme s kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine te osobe s invaliditetom vezano uz diskriminaciju prilikom zapošljavanja, kao i ostale slučajeve diskriminacije koje su zamijetili vezano uz navedene ciljne skupine. Nakon detaljnog razmatranja prijedloga monitoring formi i konstruktivnih prijedloga sudionika, donesen je zaključak je kako će se monitoring forme obzirom na postavljene indikatore te metode istraživanja prilagoditi potrebama ciljnih skupina u Slavonskom Brodu.

Članovi smatraju kako uspostavljanjem produktivne međusektorske suradnje putem lokalne stručne platforme te redovitim provođenjem aktivnosti će se ostvariti rezultati, a koji će putem izrade akcijskog plana rezultirati smanjenjem slučajeva diskriminacije u odnosu na ciljne skupine te dobrim upravljanjem u odnosu na tijela lokalne vlasti te javnih institucija.