Radionica „Osmišljavanje i razrada projektnih ideja za potencijalne prijavitelje na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava ESF-a“

AMRIS-AIDCO d.o.o., Ivana Laginja i Nenad Kocmur.

AMRIS-AIDCO d.o.o., Ivana Laginja i Nenad Kocmur.

Na poziv Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske 9. i 10. listopada 2018. sudjelovali smo na dvodnevnoj radionici „Osmišljavanje i razrada projektnih ideja za potencijalne prijavitelje na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava ESF-a“ u Osijeku.

Uvodni dio prvog dana radionice sadržavao je osnovne informacije o ESF projektima, njihovoj provedbi u RH, zaduženim tijelima te osnovnim koracima koji vode do sufinanciranja projekta. Nakon toga slijedile su teme o logičkoj matrici, relevantnosti i održivosti projekta (financijska, politička, okolišna, institucionalna/administrativna) te alatima za kreiranje konkretnog projekta.

Središnji dio radionice bilo je posvećen analizi dionika - procjeni potreba ciljane skupine, analizi kapaciteta nositelja i partnera na projektu i analizi problema kroz problemsko stablo, ciljeva i strategije.

Individualnim i grupnim radom te aktivnim sudjelovanjem polaznicima radionice predstavljene su smjernice kako čitati upute za prijavitelje – što je prihvatljivost prijavitelja i projekta, koje su prihvatljive aktivnosti i prihvatljivi izdaci te dokazivanje kapaciteta. Posebno detaljno obrađene su teme obrazaca i priloga uz naglaske na što treba obratiti posebnu pažnju.

Financijski dio radionice bio je posvećen proračunu i dinamici isplata te pitanjima kako osigurati likvidnost tijekom provedbe projekta. 

Radionicu su izvodili stručnjaci tvrtke AMRIS-AIDCO d.o.o., Ivana Laginja i Nenad Kocmur.