Sastanak "Apatridija u jugo-istočnoj Europi"

U organizaciji UNHCR-a Hrvatska, 19.03.2014. u Zagrebu se održao sastanak ureda UNHCR-a iz regije i njihovih implementirajućih partnera - članica WeBLAN mreže.

Tema sastanka je bila "Apatridija u jugo-istočnoj Europi"-uloga partnerskih organizacija u otkrivanju apatridije, te suradnja na nacionalnom i regionalnom nivou. 

Osim predstavnika UNHCR-a iz regije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo) te njihovih implementirajućih partnera (Vaša Prava - BiH, Praxis-Srbija, MYLA - Makedonija, CRP Kosovo, Pravni centar- Crna Gora i Informativno pravni centar - Hrvatska), sastanku su nazočile i predstavnice UNHCR-a Brussels i Geneva.

Sastanak je otvorio predstavnik UNHCR-a Hrvatska, g. Terence Pike. U svom izlaganju, između ostalog, je naglasio kako se ove godine slavi 60. godišnjica usvajanje Konvencije o pravnom položaju osoba bez državljanstva iz 1954.g. Osvrnuo se i na rad udruga koje se bave ovom problematikom, te rekao kako je neophodno nastaviti i dalje provoditi svoje aktivnosti kako bi se pitanje apatridije konačno riješilo.

Udruge iz regije -partneri UNHCR-a su predstavile svoj rad i postignuća na nacionalnom nivou i preko WeBLAN-a, te se raspravljalo o planovima za budućnost i načinima na koje UNHCR može pomoći udrugama da nastave s provođenjem svojih aktivnosti. Svi sudionici sastanka su se složili da bi se problem osoba bez riješenog statusa u regiji trebao riješiti za pet godina.