Trening «Monitoring politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom»

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, Srpskim demokratskim forumom, te nizozemskim partnerima PAX-om i  Haškom Akademijom za lokalnu upravu organiziraju trening „Monitoring politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom“ koji je integralni dio dvogodišnjeg projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ . Projekt se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj“.

Trening će se održati u hotelu Panorama u Zagrebu u petodnevnom trajanju od 25-29. svibnja 2015. godine, a vodit će ga naši nizozemski partneri PAX i Haška akademija za lokalnu upravu.

Svrha ovog treninga je osnažiti kapacitete lokalnih organizacija civilnog društva osnovanih radi promicanja, ostvarivanja i zaštite prava i interesa ranjivih skupina i ljudskih prava (manjine, Romi, spol, rod, invalidi, mladi) za monitoring i izvještavanje o provedbi politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom i osnažiti međusektorsko partnerstvo uspostavom lokalnih stručnih platformi organizacija civilnog društva, lokalne uprave i javnih institucija u svrhu jačanja provedbe načela dobrog upravljanja i anti-diskriminacije na lokalnoj razini.

Putem interaktivnih prezentacija i grupnih sesija na treningu će se obraditi sljedeći sadržaji: 

  • Institucionalni i zakonodavni okvir anti-diskriminacije u Hrvatskoj;
  • Međunarodni standardi dobrog upravljanja i anti-diskriminacije;
  • Važnost praćenja u suzbijanju diskriminacije i promicanju dobrog upravljanja;
  • Metode praćenja, indikatori i monitoring forma;
  • Uspostava međusektorskih lokalnih stručnih platformi, uloge i odgovornosti