Tribina „Socijalna zaštita i statusna prava“

Socijalna zaštita i statusna prava

Socijalna zaštita i statusna prava

Tribina „Socijalna zaštita i statusna prava“

U sklopu projekata „Besplatna pravna pomoć Romskoj populaciji u reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“  iOlakšan pristup pravima socijalno ugroženoj i marginaliziranoj Romskoj populaciji grada Slavonskog Broda“, dana 05.06. 2014. u prostorijama Mjesnog doma Josip Rimac, Slavonski Brod održana je javna tribina za građane.

 

Gosti tribine su bili: Slavica Nikšić – ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, Željko Balikić – predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ivan Vladisavljević – predstavnik PU Brodsko- posavske.

Na tribini se okupilo 35 građana, pripadnika romske nacionalne manjine, kao i lokalni i nacionalni mediji.

Slavica Nikšić – spomenula je kako su skoro svi nazočni korisnici prava Centra za socijalnu skrb. U svom izlaganju je spomenula sve izmjene koje su nastupile po novom Zakonu o socijalnoj skrbi, a koji je na snazi od 01.01.2014. Po novom Zakonu maksimalan iznos koji neka obitelj može dobiti je 3.017,00 kn i to predstavlja problem višečlanim obiteljima. Osim toga korisnici Centra i članovi njihovog kućanstva  ne smiju imati nekretnine ni pokretnine na svoje ime, u suprotnom gube pravo na socijalna primanja. Ukoliko neka osoba bude izbrisana iz evidencije nezaposlenih koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gubi pravo i na socijalnu skrb.

Željko Balikić – u svom izlaganju je spomenuo tko se sve može prijaviti na zavod i što je potrebno od dokumenata priložiti prilikom prijave. Sve radno sposobne osobe koje su nezaposlene moraju biti prijavljene na Zavodu za zapošljavanje. Sve osobe koje su prijavljene na Zavod za zapošljavanje moraju su mjesečno javljati svom savjetniku kako ih ne bi brisali iz evidencije, što mogu učiniti osobnim dolaskom, telefonski ili mailom. Ukoliko propuste prijavu imaju rok od 3 dana radi opravdanja izostanka, a ako se niti u tom roku ne prijave brišu se s liste nezaposlenih i ne mogu se prijaviti narednih 6 mj. To povlači druge posljedice, jer ukoliko nisu u evidenciji nezaposlenih nemaju pravo na socijalnu naknadu.

Ivan Vladisavljević – rekao je kako sve osobe koje žive na ovom području moraju imati prijavljeno prebivalište da bi dobili osobnu iskaznicu. Obzirom da većina kuća u romskom naselju nema kućni broj niti ulicu prilikom predaje zahtjeva u MUP-u im uzimaju izjavu kojom oni potvrđuju da su vlasnici kuća u kojima stanuju. MUP nije niti jednu osobu koja živi u romskom naselju brisao iz evidencije prebivališta pa sve osobe posjeduju osobne iskaznice koje su im potrebne radi ostvarivanja ostalih prava.

Tijekom održavanje tribine koja je trajala 1h i 30 min okupljeni građani su bili aktivni i postavljali pitanja, komentirali situaciju u kojoj su se našli, te tražili savjete nazočnih gostiju.