U Gradskoj knjižnici održana edukativna radionica za udruge s područja Grada Slavonskog Broda

FOTO: www.slavonski-brod.hr

FOTO: www.slavonski-brod.hr

Dana 09. lipnja 2015. održana je jednodnevna edukativna radionica za udruge s područja Slavonskog Broda u organizaciji Gradske uprave, Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda i INFORMATIVNO PRAVNOG CENTRA (IPC) Slavonski Brod. Cilj radionice održane u Gradskoj knjižnici je bio edukacija brodskih udruga o novim zakonskim odredbama koje se odnose na poslovanje udruga. Sve prisutne je na početku pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, nakon čega su predstavnice IPC-a održale prezentacije u sklopu Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica – Šaltera, kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva (NAZA).

Izvršna direktorica Nataša Kovačević je održala prezentaciju o novom Zakonu o udrugama koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. a prema kojem sve udruge svoje statute moraju uskladiti s odredbama novog Zakona do 30. rujna 2015. godine. Svojom prezentacijom pokušala je pojednostaviti udrugama Statut udruga, njegov obvezni sadržaj te dala nekoliko korisnih savjeta uz izmjenu statuta. Također je govorila o gospodarskoj djelatnosti, nadzorom nad udrugama te sadržaju i načinu vođenja Registra udruga RH i važnosti upravljanja udrugom i tijelima udruge.

Nataša Kovačević je naglasila kako je cilj ovog Zakona osiguravanje učinkovitog djelovanja udruga sa svojstvom pravne osobe te stvaranje preduvjeta za djelotvorno financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge u RH.

Predstavnica IPC-a Snježana Lauc je upoznala prisutne sa izmjenama koje je donio novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Prisutni su upoznati sa novinama koje se donešene a jedna od njih je i izrada godišnjeg plana i financijskog plana za njegovu provedbu koje su udruge koje vode dvojno knjigovodstvo obvezne donijeti do kraja 2015. za razdoblje od 01.01. – 31.12. 2016. god.

Naglašeno je kako je načelo javnosti i transparentnosti ključni instrument u borbi protiv nepravilnosti i prijevara u financijskom poslovanju svih neprofitnih organizacija. Udruge su informirane o obeznom financijskom izvještavanju, reviziji, te upisom u Registar neprofinih organizacija koji je uvjet za dobivanje sredstava iz državnog proračuna, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih javnih izvora (osim za političke stranke i vjerske zajednice).

Pored toga udruge su upoznate i sa novčanim kaznama za čitav niz prekršaja vezano za financijsko poslovanje i računovodstvo udruga koje su propisane novim zakonom, a njihova visina ovisi o tome vodi li udruga jednostavno ili dvojno knjigovodstvo. Na kraju prvog dijela edukacije djelatnice IPC-a su pozvale sve prisutne predstavnike organizacija civilnoga društva da se obrate direktno uredu IPC-a sa svim upitima koje će eventualno imati prilikom usklađivanja djelovanja svojih organizacija s novim zakonima.

Iako je grad Slavonski Brod organizirao različite radionice vezano za tu tematiku, prilikom analize pojedinih pristiglih prijava na gradske natječaje još uvijek se nailazi na niz nedostatka.  Stoga su u drugom dijelu edukativne radionice predstavnici Razvojne agencije obradili tu temu u svojoj prezentaciji “Od projektne ideje do prijave projekta”. Naime, predstavnici Razvojne agencije su upoznali predstavnike udruga sa osnovnom logikom prijave projekata i pisanja projektnih prijedloga, te su iznijeli neke primjere dobre prakse.