WeBLAN poziva države u regiji da spriječe apatridiju

U Zagrebu je od 12-14. listopada 2016. godine održana šesta regionalna konferencija WeBLAN-a na kojoj su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija Vaša prava BiH, Praxis iz Srbije, Program građanskih prava Kosova, Udruženje makedonskih mladih pravnika iz Makedonije, Pravni centar iz Crne Gore i Informativni pravni centar iz Hrvatske.

Sudionici su imali priliku predstaviti postignuća i izazove u oblasti zaštite ljudskih prava, razmijeniti iskustva i razmotriti mogućnosti za daljnju izgradnju kapaciteta WeBLAN-a. Pored toga, sudionici su izrazili zabrinutost zbog i dalje aktualnih problema apatridije i u vezi s tim pozivaju države u regiji da poduzmu određene mjere kako bi se spriječila apatridija, uzimajući u obzir sljedeće preporuke:

  • Uvesti posebnu proceduru za utvrđivanje statusa osoba bez državljanstva u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori te istu unaprijediti u BiH;
  • Osigurati upis djece u maticu rođenih odmah po rođenju bez obzira na status roditelja;
  • Spriječiti apatridiju među djecom;
  • Ojačati regionalnu suradnju država s ciljem pribavljanja osobnih dokumenata, upisa u državne matice i prevencije apatridije;
  • Osigurati međusobno priznavanje javnih isprava;
  • Intenzivirati napore na podizanju svijesti ciljnih skupina o važnosti posjedovanja osobnih dokumenata.

WeBLAN  funkcionira kao neformalna mreža organizacija civilnog društva posvećena zaštiti, promociji i unaprjeđenju ljudskih prava i socijalne inkluzije, prevenciji i smanjenju pojave apatridije na Zapadnom Balkanu i borbi protiv diskriminacije.

Više o osnivanju WeBLAN-a možete pročitati OVDJE