Održana javna tribina u Belišću

JT belišće

JT belišće

Dana 28.srpnja 2016. godine u organizaciji IPC-a u Belišću u prostorijama Gradske vijećnice održana je javna tribina „Mogućnosti zapošljavanja na području Grada Belišća“.

Gosti tribine bili su gđa Antonija Andrašek Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, gđa. Lidija Vidošić, voditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostava Valpovo i g. Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Belišća, gđa Andrašek Barić, je naglasila kako Grad ima odličnu suradnju s romskom nacionalnom manjinom i da zajednički provode određene projekte. Trenutno se provodi urbanizacija  romskog naselja u Bistrincima (javna rasvjeta, kanalizacija, uređivanje ceste), a izgradnja društvenog doma  je u fazi završetka. U suradnji s HZZ-om potiču zapošljavanje putem mjere javnih radova koji bi uskoro trebali započeti. Osim toga, Grad potiče zapošljavanje i putem subvencija privatnim poduzetnicima ukoliko zaposle novu osobu. 

Gđa Vidošić , voditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostava Valpovo, se nadovezala na prethodno izlaganje osvrnuvši se na ostale mjere koje se provode putem HZZ-a, a kojima se potiče zapošljavanje. Spomenula je mjere poticaja koji se daju poslodavcima putem HZZ-a  pri zapošljavanju nove osobe te mjeru samozapošljavanja koju mogu iskoristiti nezaposlene osobe koje otvore obrt. Također je napomenula kako od jeseni Zavod započinje program besplatnog obrazovanja za jednostavna zanimanja –bravar, krojač, zavarivač, no da bi osobe mogle koristiti ovaj program moraju imati završenu osnovnu školu.  Gđa Vidošić je istaknula kako se uskoro očekuje početak javnih radova putem kojih će biti zaposleno 46 osoba.

G. Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, je naglasio kako su Romi u teškoj situaciji i ne mogu pronaći posao jer nemaju kvalifikacija za pojedina radna mjesta. Upravo zbog toga, većina Roma se oslanja na mjeru javnih radova kao mogućnost zapošljavanja, no ta mjera traje kratko vrijeme (3 ili 6 mj.) i ne mogu svi zainteresirani biti obuhvaćeni navedenom mjerom. Također je naglasio kako romski predstavnici moraju predložiti određeni broj članova svoje zajednice koji će raditi putem javnih radova što predstavlja dodatni problem u međuljudskim odnosima unutar same zajednice jer su potrebe za zapošljavanjem velike, a poslovnih ponuda malo.  U svom izlaganju se osvrnuo na napore koje čini Vijeće ne bi li potaknuli mlade na daljnje obrazovanje.

Javnoj tribini nazočilo  je 44 mještana koji su bili aktivni u postavljanju pitanja/komentara  i traženju savjeta od gostiju.  

Tribini su prisustvovali lokalni mediji koji su izvijestili javnost o održanom događaju.

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.