DSC_0026

DSC_0026

Ekspertni okrugli stol "Nitko ne smije biti bez državljanstva" održan 30. lipnja 2015. u Zagrebu

30. lipnja 2015. godine Informativno pravni centar (IPC) iz Slavonskog Broda i Predstavništvo Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) organizirali su Ekspertni okrugli stol o apatridnosti "Nitko ne smije biti bez državljanstva" u kongresnom centru Forum u Zagrebu. Okrugli stol je bio nastavak konferencije o pribavljanju osobnih dokumenata i registraciji u južno-istočnoj Europi (Zagreb, 26. – 27. listopada 2011. god.) i preporuka sadržanih u Zagrebačkoj deklaraciji. 

Cilj je bio  privući pažnju javnih institucija i predstavnika hrvatskih vlasti, kao i širu javnost o problemima s kojima se suočavaju osobe bez državljanstva. Međunarodni pravni stručnjaci iz Mađarske i Italije, predstavnici središnje javne uprave, Ureda pučkog pravobranitelja, lokalnih institucija, Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i odvjetnice su prisustvovale okruglom stolu koji je pažljivo praćen od strane medija. Moderator okruglog stola je bila gđa. Daniela Draštata, poznata kao urednica TV kulturnog programa "Prizma”.

Namjera IPC-a i UNHCR-a je bila omogućiti uvid u najbolje prakse rješavanja bezdržavljanstva u zemljama članicama EU, te uključiti sudionike u diskusiju s međunarodnim stručnjacima - Dr. Tamás Molnar, glavni međunarodni pravni stručnjak, državni sekretarijat za mađarske manjine i dijasporu, Ured premijera u Mađarskoj i gđa. Maja Bova, stručnjak za politiku nediskriminacije i uključivanje Roma, odjel za prava i jednake mogućnosti, Nacionalni ured za suzbijanje rasne diskriminacije iz Italije.

Gosp.Terence Pike, UNHCR predstavnik i gđica. Nataša Kovačević, IPC izvršna direktorica su pozdravili sve prisutne na samom početku. Istaknuli su da oko 500 apatrida ili ljudi bez državljanstva živi u Hrvatskoj te još oko 1000 osoba neutvrđenog državljanstva koje su u riziku da postanu apatridi. Međutim, ne postoji ni približno točan podatak o broju Roma bez reguliranog statusa te se pretpostavlja da je brojka od 1500 osoba sigurno podcijenjena.

Voditeljica projekta IPC-a gđa. Sanja Beslic-Kozmus i odvjetnica IPC mobilnog tima gđa. Ivana Canjuga Bedic istaknule su probleme koji su usko povezani s kompleksnom procedurom i postojećim zakonima u Republici Hrvatskoj. Naglasile su kako sadašnja procedura ne pruža sveobuhvatno rješenje osobama koje nisu u mogućnosti regulirati svoj status u Hrvatskoj već dugi niz godina.

Gosp. Aleksa Đokic, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske informirao je sudionike o Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. – 2020. godine i preporukama za novi Akcijski plan.

Gđa. Višnja Stanić Šajatović, Viša savjetnica u Ministarstvu unutrašnjih poslova i gđa. Mirna Čikor, Viša savjetnica u Ministarstvu javne uprave pružile su prisutnima informacije o korisnim mjerama u rješavanju bezdržavljanstva u Hrvatskoj.

Nakon toga Romi iz Zagreba, Muhamed Rama and Nusret Morava su upoznali sve prisutne sa svojim osobnim iskustvima.

Gosp. Molnar je informirao sudionike zašto i kako je Mađarska uspostavila Proceduru utvrđivanja bezdržavljanstva i objasnio njene zakonske osnove i glavne elemente. Podnositelji zahtjeva u Mađarskoj su osobe porijeklom iz bivše Jugoslavije ili Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR-a) te Palestine i manji broj iz Afrike.

On je istaknuo novu Migracijsku strategiju usvojenu u listopadu 2013. godine i glavne ciljeve koji pružaju osobama bez državljanstva pravni status sa standardom visoke  zaštite koja učinkovito smanjuje i spriječava nastajanje bezdržavljanstva.

Gđa. Maja Bova je predstavila Nacionalnu Strategiju Roma za razdoblje od 2012. do 2020. godine. Naglasila je kako je Italija jedna od 12 država koje su uvele procedure davanja statusa apatrida u skladu sa UN Konvencijom o pravnom položaju osoba bez državljanstva iz 1954. godine, ratificiranom pod brojem 306/1962. Gđa. Bova je sudionike informirala o Nacionalnoj radnoj grupi o pravnom statusu Roma u koordinaciji sa UNHCR-om i njenim budućim mjerama.  

Ekpertni okrugli stol je završio sa zaključkom da se neujednačena praksa u riješavanju statusa bezdržavljanstva mora promijeniti. Također je predloženo da se organizira sastanak svih uključenih u riješavanje tog problema s predstavnicima Mađarske kako bi se primijenile njihove najbolje prakse, te spriječio i smanjio problem bezdržavljanstva. Okrugli stol će uputiti na neriješene probleme povezane s postojećom procedurom koja trenutno ne može priuštiti sveobuhvatno rješenje onima koji trebaju regulirati svoj status u Hrvatskoj.

Preporuke sa Ekspertnog okruglog stola će biti dodane na našu web stranicu za nekoliko dana.

Više informacija o održanom okruglom stolu i problemu apatridnosti možete naći u PRIZMI od 04.07.2015.http://www.hrt.hr/enz/prizma/291020/ te od 11.07.2015. http://www.hrt.hr/enz/prizma/291840/ i slijedećim medijima : http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ljudi-bez-drzavljanstva-nevidljivi-za-drustvo