Javna tribina „Kako se prijaviti na natječaj za posao“

21102019

21102019

21.10.2019. Informativno pravni centar je organizirao javnu tribinu „Kako se prijaviti na natječaj za posao“ u sklopu projekta „Rušenje stereotipa i promocija integracije Roma na tržištu rada“ uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Slavonskog Broda.

Cilj projekta je povećanje zapošljivosti romske populacije s obzirom na činjenicu da je 98% pripadnika te manjine u gradu Slavonskom Brodu nezaposleno. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine 1.178 osoba se izjasnilo kao pripadnici romske nacionalne manjine na području Brodsko- posavske županije. No, procjenjuje se da je taj broj znatno veći i da oko 2.000 Roma živi u Slavonskom Brodu.

Iako je prema podacima HZZ-a iz 2015. godine samo 121 Rom bio registriran u evidenciji nezaposlenih na području Brodsko- posavske županije, zaposlenost Roma se procjenjuje na svega 2%, što na stalnim, što na sezonskim poslovima. Mali broj Roma povremeno se zaposli kroz Program javnih radova, ali to je dugoročno neodrživo. Romi spadaju u kategoriju teže zapošljivih osoba kako zbog njihove niske razine stručnog obrazovanja, tako i zbog još uvijek prisutnih predrasuda i diskriminacije. Zbog tih razloga se radne navike i odgovornost prema radnom mjestu kod Roma nedovoljno razvijaju.

Gošće tribine bile su predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri koje su govorile o načinu pronalaska posla i prijave na natječaje za posao, te o mjerama aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2019. godini.

Javnom tribinom želimo podignuti svijest lokalne romske zajednice o mogućnostima i koristima zapošljavanja, te ih upoznati s konkretnim mjerama i uslugama koje mogu primiti na putu do zapošljavanja.