Javna tribina “Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava”

2014-06-17

2014-06-17

17. lipnja 2014. godine, IPC je organizirao javnu tribinu za građane pod nazivom “Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava=

 u Belom Manastiru u sklopu projekta „Besplatna pravna pomoć Romskoj populaciji u reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“, kojeg provodi uz financijsku potporu UNHCR-a.

Gosti javne tribine bili su: Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira,  Nada Šinko, voditeljica ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Belom Manastiru, Martina Kedmenec, djelatnica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru i Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Predrag Stojanović je rekao kako su najveći problemi s kojima se suočava romska zajednica  nezaposlenost, stambeno pitanje i nizak stupanj obrazovanja. Također je istaknuo kako Grad Beli Manastir nema dostatna financijska sredstva za pomoć svim socijalno ugroženim skupinama, ali je istaknuo pozitivan primjer uspješne suradnje s Udrugom „Luna“  u provođenju projekta „Knjižnica alata“. Otvoren je prostor opremljen različitim strojevima i alatima  gdje se nezaposlene osobe imaju priliku educirati i obučiti radu njima te steći nove vještine koje će ih učiniti kompetentnijima na tržištu rada.

Đimi Fuštin je nabrojao odredbe novog Zakona o socijalnoj skrbi. Također je istaknuo kako su Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje umreženi, stoga ukoliko neka osoba bude izbrisana iz evidencije nezaposlenih, posljedično će joj se ukinuti zajamčena minimalna naknada. Također, sukladno novom zakonu, posjedovanje osobnog vozila je također osnova za ukidanje zajamčene minimalne naknade.

Martina Kedemenec je navela obavezu svakog radno sposobne osobe ili djeteta starijeg od 15 godina koje ne pohađa srednju školu na pravovremenu prijavu u Evidenciju HZZ-a jer je to uvjet za primanje zajamčenje minimalne naknade. Također, radno sposobni korisnici Centra za socijalnu skrb su u obvezi odraditi određeni broj sati dobrotvornog rada jer posljedica neodaziva pozivu Grada je ukidanje zajamčene minimalne naknade.

Nada Šinko je  prezentirala nove načine evidencije i individualnog savjetovanja nezaposlenih osoba te prava i obveze nezaposlenih osoba prijavljenih na Evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Također je navela sve mjere za potporu zapošljavanja namijenjene Romima koje HZZ provodi te je najavila kako će se uskoro provesti zapošljavanje 60-tak Roma putem javnih radova.

Ova javna tribina bila je iznimno posjećena od strane građana, većinom pripadnika Romske nacionalne manjine i lokalnih medija.