Javna tribina „Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava“, 28.siječnja 2016.

U organizaciji IPC-a dana 28.siječnja 2016. godine u prostorijama Mjesnog doma „Josip Rimac“ održana je javna tribina za građane pod nazivom „Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava“.

Gošće tribine su bile djelatnice Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod, gđa Slavica Nikšić, prof. defektolog, ravnateljica Centra i gđa Ivana Polić, dipl. soc.radnica.

U svom izlaganju gošće su okupljanim građanima pojasnile odredbe Zakona o socijalnoj skrbi te koje kategorije građana imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Napomenule su kako djelatnici Centra ne prave razliku između građana romske nacionalne manjine i ne romskog stanovništva prilikom odlučivanja o priznavanju prava na korištenje socijalne pomoći.

Gošće su također naglasile kako je poznato da su pripadnici romske nacionalne manjine zbog životnih uvjeta u 90% slučajeva korisnici zajamčene minimalne naknade.

Spomenule su važnost redovitog prijavljivanja na Hrvatski zavod za  zapošljavanje jer ukoliko osoba bude izbrisana s liste nezaposlenih pri HZZ-u gubi pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Okupljene građane je zanimalo koji uvjeti se moraju ispuniti kako bi ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Gđa Nikšić i gđa Polić su im pojasnile kriterije te ih pozvale da im se obrate u Centar ukoliko imaju nejasnoća vezano za ostvarivanja pojedinih prava.

Na tribini koja je trajala sat i po vremena okupilo se 26 građana romske nacionalne manjine koji su izrazili zadovoljstvo organiziranjem ovog događaja te napomenuli kako je potrebno češće organizirati ovakve skupove.  

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.