Javna tribina „Poboljšavanje kvalitete zapošljavanja Roma u Zagrebu“

2014-11-28 15.44.20

2014-11-28 15.44.20

U sklopu projekta „Besplatna pravna pomoć romskoj populaciji pri reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“, organizirana je tribina za građane pod nazivom „Poboljšavanje kvalitete zapošljavanja Roma u Zagrebu“ u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Javna tribina je održana  28.11.2014. godine u prostorijama Mjesnog doma u Kozari Boku, Zagreb.

Gosti tribine su bili: Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina; Mirko Marković, savjetnik pri Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina; Željko Zaninović, voditelj Odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Grada Zagreba;  Marija Halić, predstavnica HZZ-a Područni ured Zagreb.

Na tribini je prisustvovalo 37 građana, pripadnika romske nacionalne manjine. Tribinu su vodili i moderirali predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, g. Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća i gđa Talita Jašerevski, članica Vijeća.

Gđa Marija Halić je spomenula u svom izlaganju kako su vidljivi pomaci iz godine u godinu što se tiče zapošljavanja romske populacije. U ovoj godini HZZ je zaposlio 59 pripadnika Roma preko programa koji se provode putem HZZ-a, a osim toga sve više se Romi javljaju kao poslodavci. Također je napomenula koji sve programi postoje za Rome, te koje sve mogućnosti nudi HZZ.  I dalje postoji  problem velike nezaposlenosti, ne samo Roma već i ne romskog stanovništva, što je povezano je s općom situacijom u društvu, a kod Roma je to posebno naglašeno zbog nedostatka obrazovanja. Pozvala je sve nazočne da potiču nastavak obrazovanja u svojoj zajednici jer samo na taj način mogu konkurirati na tržištu rada.

G. Mirko Marković je istaknuo kako će na slijedećoj sjednici Povjerenstva za praćenje Strategije za Rome, tema biti zapošljavanja Roma. Osim toga pozvao je sve prisutne odrasle Rome koji nisu obrazovani da se uključe u programe obrazovanja. Također je spomenuo da svi pripadnici Romske nacionalne manjine mogu tražiti pismenu preporuku predsjednice Povjerenstva prilikom prijave na posao u nekoj od institucija. Gosp. Marković je spomenuo kako bi svi odrasli koji se planiraju obrazovati ( završiti srednju školu) trebali vidjeti koja su zanimanja deficitarna,te upisivati ta zanimanja kako bi mogli lakše doći do posla.    

Najčešći komentari i pitanja građana koja su postavljana tijekom tribine odnosila se na diskriminaciju kojoj su Romi izloženi iz razloga što su pripadnici nacionalne manjine, te ih zbog toga poslodavci niti ne pozivaju na razgovor za posao. Drugi problem je što su neobrazovani i sami tim nekonkurentni na tržištu rada. Većinu nazočnih je zanimalo kako bi mogli pronaći poslove ili se dodatno kvalificirati za tražena zanimanja. Osim toga okupljeni građani su iznijeli problem koji je nastao u zajednici kada im je izgorjela trafostanica zbog koje su sva domaćinstva ostala bez struje, pa djeca ne mogu pisati zadaće.

Gosti javne tribine pokušali su svojim savjetima pomoći okupljenim građanima, te su ih pozvali da im se slobodno obrate ukoliko budu imali nekih upita vezano za zapošljavanje. Također su pozvali okupljene građane na strpljenje prilikom pronalaska najboljeg rješenja za ponovnu opskrbu strujom. Svi gosti su naglašavali važnost obrazovanja i stjecanje kompetencija za tržište rada, te aktivnog uključivanja u traženje posla  

Tribina za građane je trajala 1:30 min, te je zaključak svih okupljenih bio da bi ovakve tribine trebalo češće organizirati.