IMG_0698.JPG

IMG_0698.JPG

Javna tribina „Položaj i uloga žene u društvu“ održana 06. ožujka 2015. u Zagrebu

U sklopu projekta „Pravna pomoć osobama bez državljanstva i osobama u riziku od gubitka državljanstva”, organizirana je tribina za građane pod nazivom „Položaj i uloga žene u društvu“ u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Javna tribina je održana  06.03.2015. godine u Zagrebu, u prostorijama Mjesnog doma Oton Župančić, Ulica Horvat-Kiš Franje 12, Folnegovićevo naselje.

Gosti tribine su bili:

-        Gđa. Sandra Bedeniković, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova

-        Gosp.  Josip Grgić, savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

-        Gosp. Željko Zaninović, voditelj Odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama Grada Zagreba

-        Gđa. Jasna Poljak, gđa. Klaudija Jašarevski, gđa. Ana Dalipovski -  članice Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba

Na tribini je prisustvovalo 47 građana, pripadnika romske nacionalne manjine. Javnu tribinu su vodili i moderirali predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, gosp. Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća i gđa Talita Jašerevski, članica Vijeća.

Gđa Jasna Poljak je u svom izlaganju objasnila ulogu žene u društvu, te kako se položaj žene mijenjao kroz povijest. U početku je žena bila samo majka i domaćica i trebalo je puno godina dok su se žene izborile za svoja prava, tako da danas imamo žene koje nisu samo majke i domaćice, već su zaposlene žene koje zarađuju i privređuju za svoju obitelj. Naglasila je kako u Vijeću romske nacionalne manjine, koje broji 25 članova, imaju 8 žena koje su jako aktivne i zahvaljujući njima svijest o ulozi žene u romskoj zajednici se polako mijenja .

Gđa Ana Dalipovski se osvrnula na Dan žena i značaj tog dana, od kada se slavi i s kojim ciljem. Spomenula je ulogu i položaj Romkinja u društvu, te istaknula pozitivne pomake unazad par godina. Navela je pozitivne primjere Nure Ismailovski (mag. farmacije) i Ramize Memedi (Predsjednica Udruge žena Romkinja “Bolja budućnost”), Romkinja koje su uspjele napraviti pomake u svojoj zajednici. Pored toga je naglasila kako je teško raditi u romskoj zajednici i mijenjati svijest ljudi koji nisu dovoljno obrazovani o važnosti uključivanja žena u sve segmente društva.

Gđa Sandra Bedeniković je predstavila rad Ureda za ravnopravnost spolova te navela koje projekte trenutno provode. Istaknula je da su obrazovanje i zapošljavanje dva najvažnija segmenta društva u kojima se ogleda neravnopravnost. Tek 1/3 Romkinja završi osnovnu školu, a tek svaka deseta završi srednju školu. Iako je zamjetan napredak u zadnjih par godina što se tiče obrazovanja romske nacionalne manjine, i dalje treba motivirati mlade na završetak obrazovanja kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Pozvala je sve nazočne ukoliko imaju saznanja ili su doživjeli diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova da im se obrate, a oni će te pritužbe proslijediti pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i drugim nadležnim institucijama. 

Gosp. Josip Grgić je naglasio kako su Romkinje žrtve višestruke diskriminacije – po spolu, nacionalnosti, obrazovanju itd., te kako život u romskim naseljima pridonosi riziku socijalne isključenosti.  Zbog neobrazovanosti velika većina pripadnika romske zajednice nije konkurentna na tržištu rada i većina ih živi od nekih oblika socijalne pomoći. Prema procjenama oko 60% Romkinja već sa 13 godina stupa  u izvanbračnu zajednicu, a u 15-oj godini velika većina postaje majkama. U svom izlaganju osvrnuo se na ulogu muškaraca te istaknuo kako je bitno da muškarci što više potiču svoje supruge i djecu na daljnje obrazovanje kako bi u budućnosti bolje živjeli.   

Gosp. Željko Zaninović  se osvrnuo na znatne pomake u romskoj zajednici jer se svake godine sve više pripadnika romske zajednice uključuje u obrazovanje i nastoje ostvariti svoja prava. Da se situacija mijenja na bolje svjedoči činjenica da prije 10 godina tribina na ovu temu ne bi imala odjeka unutar same zajednice. Pozvao je sve okupljene na nastavak suradnje radi napretka romske zajednice.

S obzirom da građani nisu imali pitanja za goste, tribina je završila uz konstataciju da je potrebno još ovakvih događanja u romskoj zajednici kako bi se potakle promjene.

Tribina je trajala 1:30 min, te je završila podjelom ruža od strane Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana žena.