Javna tribina „Potpora obrazovanju u romskoj zajednici“

2014-08-20 JT zagreb

2014-08-20 JT zagreb

20. kolovoza 2014. godine, IPC je organizirao javnu tribinu u Zagrebu.Tema ove tribine bila je "Potpora obrazovanju u romskoj zajednici".

Gosti tribine bili su Smiljan Kundert, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Mirko Marković, predstavnik Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske; Alen Tahiri, predstavnik Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine; Iva Štimac, predstavnik Gradskog ureda za obrazovanje i Nura Ismailovski, član Vijeća romske nacionalne manjine, grada Zagreba.
40 građana prisustvovalo je na ovoj tribini, kao i lokalni mediji.
Smiljan Kundert - rekao je da Ministarstvo nudi stipendije za svu romsku djecu koja pohađaju osnovnu, srednju školu ili fakultet, ali samo Ministarstvo ne može utjecati na volju učenika/studenata da dovrše školovanje. Također je istaknuo nužnost postizanja ​​bolje komunikacije između svih relevantnih dionika (djeca-roditeljo- obrazovna ustanova) kako bi se povećao broj romske djece koja završavaju srednju školu ili fakultet.
Mirko Marković – predstavio je rad, ciljeve i aktivnosti Ureda za ljudska prava Vlade RH u vezi obrazovanja Roma. Povjerenstvo za praćenje Nacionalne strategije za Rome u siječnju 2014. godine odlučilo da će financijski podržati samo obrazovanje u romskoj zajednici, ali nije mogao reći detalje o ovoj odluci jer je Komisija još nije utvrditi kriterije za financijsku potporu. Naglasio je da se broj romske djece koja završavaju školu povećava svake godine, što je vrlo pozitivno za budući razvoj romske zajednice.
Iva Štimac – istaknula je da je Grad Zagreb jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je odlučio dati besplatne knjige za svu djecu koja pohađaju školu. Nadalje, romska djeca i mladi koji pohađaju srednju školu ili fakultet imaju pravo podnijeti zahtjev za gradske stipendijeTakođer, navela je kriterije za upis u srednje škole i napomenula kako se mijenjaju svake godine.
Nura Ismailovski – istaknula je važnost informiranja roditelja i djece o utjecaju obrazovanja na buduću kvalitetu života. Pozdravila je odluku grada Zagreba za davanje besplatnih knjiga svim učenicima te odluku Grada za dodjelu stipendija pripadnicima romske nacionalne manjine. Također je spomenuo probleme koji su se pojavili tijekom upisa djece u školama u vezi ukidanje bodova prednosti za Rome.