Javna tribina “Preventivno zdravlje žena” , 15.prosinca 2015.

IMG_1370

IMG_1370

U organizaciji IPC-a dana 15. prosinca 2015.g održana je tribina za građane pod nazivom “Preventivno zdravlje žena” . Tribina se održala u mjesnom domu Kozari bok.

Gošća tribine  bila je dr. Maja Marić Bajs, voditeljica Centra za reproduktivno zdravlje Zavoda “Dr. Andrija Štampar” i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Dr. Marić Bajs je održala predavanje vezano za prevenciju spolnih bolesti, HPV virusu, raku vrata maternice te koji su uzroci i posljedice te bolesti. Okupljene građanke su dobile informacije na koji način dolazi do pojave ove bolesti, kako se bolest liječi kao i gdje se mogu obaviti testiranja. Osim toga dr. Marić Bajs je okupljenim građankama podijelila pozive Ministarstva zdravlja vezano za besplatno obavljanje Papa testa kao i kontakte zagrebačkih ginekologa koji još primaju pacijentice.

Na  tribini koja je trajala  sat i po okupilo se 25 građanki koje su pozdravile održavanje ovakvih skupova te naglasile da bi ih u budućnosti trebalo češće organizirati kako bi se veći broj Romkinja educirao o važnosti čuvanja zdravlja.

Tribina je organizirana u sklopu projekta  „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.