Javna tribina „Reguliranje statusnih prava u RH“

IMG_1562

IMG_1562

Dana 22.04.2016. u organizaciji IPC-a održana je javna tribina za građane na temu „Reguliranje statusnih prava u RH“. Tribina je održana u Zagrebu u prostorijama Mjesnog doma Kozari bok.

Gošće tribine bile su gđa Natalija Kovačević, PU Zagrebačka i gđa Sandra Kralj, Matični ured Maksimir.

U svom izlaganju gošće su okupljenim građanima pojašnjavale odredbe Zakona o strancima i Zakona o državnim maticama navodeći konkretne primjere i probleme iz prakse s kojima se suočavaju osobe koje nemaju reguliran boravak u RH.

Kao najveći problem i prepreku u reguliranju boravka gošće su istaknule neposjedovanje važećih putnih isprava matične države koje povlači i nemogućnost dobivanja dozvole boravka u RH. Također su naglasile nužnost prijave nadležnom matičnom uredu djece rođene kod kuće. Ukoliko je dijete rođeno kod kuće, a roditelji nemaju reguliran boravak ili ne posjeduju identifikacijske dokumente, naknadni upis djeteta u maticu rođenih je znatno otežan i kompliciran. Gošće su okupljenim građanima savjetovale da se u tim slučajevima  moraju obratiti za pomoć i Centru za socijalnu skrb.

Na tribini koja je trajala sat i po okupilo se 20-tak građana pripadnika romske nacionalne manjine koji su bili aktivni u postavljanju pitanja i traženju savjeta od gošći.

Javnu tribinu organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH..