Javna tribina „Reproduktivno zdravlje Romkinja“ održana 26. studenog 2014.

2014-11-26

2014-11-26

26. studenog  2014. godine, u prostorijama Mjesnog doma Josip Rimac u Slavonskom Brodu Informativno pravni centar je održao javnu tribinu na temu „Reproduktivno zdravlje Romkinja“.

Javna tribina je održana u sklopu projekata koje provodi uz financijsku podršku UNHCR-a, Grada Slavonskog Broda, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ministarstva pravosuđa, a u svrhu jačanja odnosa bitnih za osnaživanje Romske populacije za korištenje postojećih pravnih mehanizama kako bi ostvarili i zaštitili svoja prava.

Gosti javne tribine bili su: Gđa Željka Blaževac-Vlaini, dr.med.spec.ginekologije, gosp. Igor Ivić-Hofman, dr.med.spec.epidemiologije i gđa Marina Barić-Gačić, prava savjetnica Informativno pravnog centra.

Javnu tribinu je otvorila i vodila Nataša Kovačević.  

Na tribini su prisustvovale 24 pripadnice romske nacionalne manjine, kao i predstavnici lokalnih medija.

Gđa. Blaževac-Vlainić u svom izlaganju je spomenila kako statistika govori da se više od 50% Romkinja uda prije 18 godine, te da više od 30% Romkinja rode prvo dijete između 15 -18 godine.  Naglasila je zdravstvene probleme koji postoje kod maloljetničkih trudnoća, te pozvala sve nazočne da redovito posjećuju ginekologe kako bi im mogli pratiti tijek trudnoće u svrhu brige za zdravlje majke i djeteta. Gđa. Blaževac-Vlainić je naglasila kako bi bilo dobro napraviti  razmak od dvije godine između svake trudnoće kako bi se tijelo oporavilo. U svom izlaganju spomenula je i metode kontracepcije koje su dostupne, te savjetovala žene da vode brigu o svom zdravlju.

G. Ivić-Hofman je naglasio koja je uloga Zavoda za javno zdravstvo, njihova zadaća je detektirati što bi mogao biti problem, te djelovati preventivno prije nego li se problem pojavi. Naglasio je važnost zdravstvenog prosvjećivanja i kako bi bilo poželjno da zdravstveni radnici češće izlaze na teren i pomažu najugroženijim skupinama. Također je spomenuo kako je zdravstveno osiguranje važan čimbenik kako bi mogli ostvariti kvalitetu života, te pozvao nazočne da ukoliko nemaju zdravstveno osiguranje, neka se obrate HZZO-u i informiraju na koji način mogu dobiti zdravstvenu zaštitu. 

Gđa Barić-Gačić je u svom izlaganju naglasila važnost prijave djeteta odmah po rođenju, te koji su rokovi ukoliko se dijete rodi kod kuće. Isto tako informirala je okupljene o proceduri dobivanja rodnog lista i domovnice, te dobivanja zdravstvene iskaznice za dijete. Također je spomenula kome se sve roditelji mogu obratiti kako bi dobili novčanu potporu za novorođenče. Pozvala je sve prisutne da se obrate uredu IPC-a ukoliko budu imali nekih nejasnoća i pitanja te će im djelatnici pružiti pravnu pomoć.

Najviše pitanja i komentara građana odnosila su se na metode kontracepcije, te sigurnost tih metoda. Osim toga građanke je zanimalo da li imaju pravo na drugo mišljenje i odobir novog liječnika ginekologa ukoliko nisu zadovoljni s trenutnim liječnikom. Sudionici tribine su izrazili mišljenje da bi bilo poželjno imati savjetovalište primarne zaštite u samom naselju jer bi se na taj način ljudi više informirali  i vodili brigu o svom zdravlju.

Gosti tribine su nastojali svojim savjetima pomoći okupljenim građanima, te ih usmjeriti kome se sve mogu obratiti ukoliko se pojave neki zdravstveni problem.

Tribine za građane je trajala 1:30 min, te su Romkinje istaknule da bi se tribine s ovom temom trebale nastaviti.