Javna tribina: „Socijalna zaštita i statusna prava“ u Dardi

07.09.2014. Darda, javna tribina

07.09.2014. Darda, javna tribina

U sklopu projekta „Besplatna pravna pomoć Romskoj populaciji u reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“ dana 09.07.2014. u prostorijama Doma kulture u Dardi  održana je javna tribina za građane. Tema tribine je bila „Socijalna zaštita i statusna prava“.

Gosti tribine su bili: Nada Šinko – voditeljica Ispostave HZZ-a Beli Manastir, Mandalena Šolja – voditeljica Odjela za državljanstvo, statusna pitanja stranaca i azil PU Osječko-baranjske , Rudolf Mečević – voditelj Upravnih poslova PP Beli Manastir i Branko Đurđević – predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Općine Darda.

Nada Šinko  - istaknula je da Romi čine 10% od ukupnog broja evidentiranih pri HZZ-u Beli Manastir, odnosno evidentirano je 630 pripadnika romske nacionalne manjine, od kojih 260 živi na području Darde.  Istaknula je novosti koje se odnose na obavezu mjesečne prijave nezaposlenih osoba na HZZ, te napomenula da i odbijanje ponuđenih poslova (kao rad za opće dobro) povlači brisanje iz evidencije nezaposlenih na 6 mjeseci. Također je istaknula je mjere za zapošljavanje koje provodi HZZ, a koje su namijenjene Romima. 

Mandalena Šolja je istaknula kako im se sve češće obraćaju pripadnici romske nacionalne manjine vezano za reguliranje boravka i statusa u RH. Također je spomenula kako je bitno da osobe posjeduju valjane putne isprave jer MUP samo jednom može odobriti boravak na temelju rješenja, a već za slijedeći put je potrebna valjana putna isprava. Također je istaknula važnost prijavljivanja rođenja djece u maticu rođenih.

Rudolf Mečević – nadovezao se na izlaganje Mandalene Šolja te istaknuo podatak da samo jedna obitelj  u Dardi ima problem neriješenog statusa, dok svi ostali stranci imaju reguliran boravak. 

Na tribini se okupilo 50 građana, pripadnika romske nacionalne manjine, kao i lokalni mediji.

Tijekom održavanja tribine koja je trajala 1,30 min., okupljeni građani su bili aktivni i postavljali pitanja, komentirali situaciju u kojoj su se našli i tražili savjete nazočnih gostiju. Svi sudionici su izrazili žaljenje nedolaskom predstavnika CSS-a na tribine.