JAVNA TRIBINA „STATUSNA I SOCIJALNA PRAVA ROMA“

U sklopu projekta „Besplatna pravna pomoć Romskoj populaciji u reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“ dana 16.04.2014. u prostorijama Mjesnog doma u Kozari Boku, Zagreb održana je javna tribina pod nazivom „Statusna i socijalna prava Roma“.

Gošće tribine su bile: Natalija Kovačević – djelatnica MUP-a, PU Zagrebačka, Sanja Kušić – matičarka Matičnog ureda Črnomerec i Romana Čagalj Vilić – djelatnica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Moderator tribine bio je g. Neđatin Kamberovski, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba i vanjski suradnik IPC-a.

Natalija Kovačević – istaknula je važnost pravovremenog reguliranja boravka za strance u RH. Također, naglasila je važnost posjedovanja valjanih putnih isprava koji je nužan uvjet za odobravanje boravka u RH. Posljedica neposjedovanja iste je dugotrajna procedura koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i nerijetko donosi odluku o odbijanju boravka. Isto tako, dodatna otežavajuća okolnost je komplicirana procedura izdavanja putovnica budući da veleposlanstva pojedinih zemalja (Srbije, Kosova i Makedonije) nisu opremljeni za izdavanje istih.

Sanja Kušić – matičarka Matičnog ureda Črnomerec je pojasnila važnost prijave u Matice (rođenih, umrlih, vjenčanih). Navela je primjere iz prakse gdje osobe nisu godinama prijavljivali djecu u maticu rođenih pa je za te osobe pokrenut dugotrajan i kompliciran postupak naknadnog upisa. Također je  navela primjere iz prakse kada Romkinje rađaju na posuđene zdravstvene iskaznice što je rezultiralo upisom djece u  maticu rođenih s drugim identitetom i upisanim drugim roditeljima te načine na koje se takvi slučajevi rješavaju.

Romana Čagalj Vilić je predstavila rad i ovlasti Centra za socijalnu skrb te je navela sve promjene koje su nastupile stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi.

Tijekom održavanje tribine okupljeni građani su bili aktivni i postavljali pitanja, komentirali situaciju u kojoj su se našli, te tražili savjete nazočnih gošći.

Na tribini se okupilo 36 građana, pripadnika romske nacionalne manjine koji su istaknuli potrebu za organiziranjem dodatnih javnih tribina na razne teme u svrhu njihovog informiranja.