Javna tribina u Bolmanu

Dana 29. ožujka 2016. godine u organizaciji IPC-a u Bolmanu u prostorijama Društvenog doma održana je javna tribina „Mogućnosti zapošljavanja na području Baranje“.

Gosti tribine bili su gđa Nada Šinko, voditeljica Ispostave HZZ-a Beli Manastir, g. Stevo Mlinarević, zamjenik načelnika Općine Jagodnjak i g. Duško Kostić, predsjednik udruge LUNA.

U svom izlaganju gđa Šinko je naglasila kako trenutno nemaju informaciju kada bi trebali započeti javni radovi te koliko će se ljudi moći zaposliti putem ove mjere HZZ-a. Informirala je sve prisutne o mogućnostima koje im se nude preko HZZ-a vezano za prekvalifikaciju, omogućavanje završavanja osnovne škole, osposobljavanje, posredovanje pri zapošljavanju itd., a sve u cilju poticanja zapošljavanja. Napomenula je kako su trenutno traženi sezonski radnici za rad na moru te je pozvala nazočne da se prijave ukoliko zadovoljavaju kriterije.

Gdin. Mlinarević je naglasio tešku situaciju na području općine Jagodnjak spomenuvši kako je 50% radno sposobnog stanovništva nezaposleno. Ostalo stanovništvo  koje se bavi poljoprivredom također ima poteškoća s egzistencijom zbog niskih cijena otkupa žitarica, mlijeka itd.  Osvrnuo se i na nemogućnost Općine u poticanju zapošljavanja jer nemaju projekata preko kojih bi mogli zaposliti, a niti javni radovi nisu započeli. 

Gdin. Kostić iz udruge LUNA je prilikom svog izlaganja upoznao nazočne s projektima koje provode na području Baranje, a koji se odnose na obrazovanje mladih i odraslih. Pozvao je sve zainteresirane koji nisu završili osnovnu školu da im se jave i iskoriste mogućnost besplatnog završavanja osnovnog školovanja. Naglasio je kako osobe bez završene osnove škole i bez diplome jednostavnog zanimanja neće moći raditi niti na javnim radovima na poslovima rukovanja kosilicom ili trimerom.

Javnoj tribini je nazočilo 37 mještana Bolmana koji su bili vrlo aktivni u postavljanju pitanja/komentara  i traženju savjeta od gostiju.

Tribini su prisustvovali nacionalni i lokalni mediji koji su izvijestili javnost o održanom događaju.

Javna tribina je održana u sklopu projekta „Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH..