2015-03-27 19.13.07

2015-03-27 19.13.07

Javna tribina „Zdravstvena zaštita žena“ održana u Dardi 27.03.2015.

U sklopu projekta „Pravna pomoć osobama bez državljanstva i osobama u riziku od gubitka državljanstva”, organizirana je tribina za građane pod nazivom „Zdravstvena zaštita žena“ u suradnji s Romskim kulturnim umjetničkim društvom Darda. Javna tribina je održana  27.03.2015. godine u prostorijama Doma kulture u Dardi.

Gošća tribine je bila gđa Zvjezdana Fuštin, dr. med. spec. ginekologije. Na tribini je prisustvovalo 20 građanki. Tribinu je vodila i moderirala Sanja Bešlić – Kozmus, djelatnica IPC-a.

Gđa. Zvjezdana Fuštin je svojim izlaganjem informirala prisutne o važnosti redovitog posjećivanja liječnika, te je napomenula kako postoje tri skupine pacijentica o kojima ginekolozi vode brigu:

a) mlađa skupina u koju ulaze sve djevojčice od napunjenih 12 godina do stupanja u spolne odnose

b) srednja skupina u koju ulaze mlade djevojke koje su spolno aktivne i mlade trudnice

c) starija populacija koja obuhvaća žene u menopauzi  

Dr. Fuštin se osvrnula na slabu posjećenost ginekologu čak i u vrijeme trudnoće pa je apelirala na prisutne građanke koje su trudne ili planiraju trudnoću  da vode više računa o kontrolama. Napomenula je kako se kontrolama mogu otkriti, liječiti i spriječiti mogući zdravstveni problemi tijekom trudnoće, te na taj način poboljšati zdravlje i majke i djeteta.  Iako Romkinje ne dolaze redovito na preglede imaju sreću i rađaju zdravu djecu.

Dr. Fuštin je napomenula da sve mlade žene i djevojke trebaju jednom godišnje posjetiti ginekologa i napraviti sve pretrage, dok žene starije dobi koje su u menopauzi to trebaju obavljati svake 2 ili 3 godine.

Isto tako spomenula je dva nacionalna programa koja djeluju već dugi niz godina i uz pomoć kojih se nastoji upozoriti i informirati žene o smrtonosnim bolestima koje se mogu spriječiti redoviti pregledom.

Program MIMOZA se odnosi na rano otkrivanja raka grlića maternice. Zahvaljujući tom programu smanjio se broj žena oboljelih od grla raka maternice iako je taj broj i dalje velik. Danas 1 žena godišnje u Hrvatskoj umre od raka grlića maternice, dok ih 5 oboli.

Program NARCIS se odnosi na rano otkrivanje raka dojke i sve osobe koje su napunile 40 godina bi trebale obaviti pregled prsa. Isto tako osobe kod kojih postoji genetska predispozicija  za obolijevanje od ovog oblika karcinoma trebaju posjećivati onkologe češće. Ukoliko na prvom pregledu svi nalazi budu dobri, slijedeći pregled trebate obaviti nakon 2 godine. No ukoliko uočite kvržice na grudima trebate se odmah javiti onkologu radi pregleda.

Dr. Fuštin je naglasila da su pozivi koji se šalju kroz ova dva programa potpuno besplatni te je pozvala sve prisutne na odaziv po primitku poziva kući.  Također je naglasila kako danas u Hrvatskoj sve više žena obolijeva i umire od raka dojke. Na kraju predavanja dr. Fuštin se osvrnula na metode kontracepcije koje postoje i koje su dostupne te naglasila da nema razloga za strah od korištenja kontracepcije.

Nakon uvodnog  izlaganja okupljene građanke su iskoristile mogućnost postavljanja pitanja i traženja savjete od dr. Fuštin. Gošća im je odgovorila na sve upite i nejasnoće, no apelirala je na važnost redovitog posjećivanja ginekologa. Zahvaljujući tribini koja je trajala gotovo sat vremena građanke su dobile neke nove informacije koje se odnose na zdravstvenu zaštitu žena.