Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.prosinca 2015., Zimsko prihvatno-tranzitni centar Slavonski Brod

10.12.2015.

10.12.2015.

Iako su ljudska prava zagarantirana, neotuđiva i regulirana sa nizom međunarodnih dokumenata borba protiv diskriminacije je i dalje svakodnevna borba za milijune širom svijeta. Kako bi upozorili javnost da poštuju  svoju obvezu zaštite ljudskih prava, dana 10.prosinca 2015. 

Informativno pravni centar (IPC) je organizirao obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u suradnji sa Hrvatskim pravni centrom (HPC) i Centrom za mir i nenasilje (CMS) iz Zagreba u Zimsko prihvatno-tranzitnom centru Slavonski Brod.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je u UN-u potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima (1948.godine) i po prvi put u povijesti priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

O značaju i važnosti ovog Dana govorili su izvršna direktorica IPC-a Nataša Kovačević koja je kao glavni kordinator i pozdravila sve prisutne, zatim djelatnica CMS-a Sara Kekuš, Agata Račan, predsjednica HPC-a, i Jasna Barberić, UNHCR. Na kraju je Potpredsjednik Vlade RH Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić čestitao prisutnima Međunarodni dan ljudskih prava osvrnuvši se pri tom na poruke izbjeglica koje su bile postavljene u okviru izložbe.

Glavni dio svečanosti obilježavanja  je bio ženski vokalni sastav Ad astra Slavonski Brod čije su članice uveličale svečanost izvođenjem pet a cappella skladbi iz njihovog bogatog repertoara. U sklopu programa, IPC je postavio izložbu fotografija koje su nastale tijekom provedbe projekta „Photovoice“.  Lokalno romsko stanovništvo je koristilo tehniku Photovoice kako bi široj javnosti prikazali njihov svakodnevni težak životputem modernih medija (fotografije, internet, društvene mreže). Pored toga su bile izložene poruke izbjeglica o njihovom shvaćanju ljudskih prava.

Na kraju je organizirana prigodna zakuska za sve predstavnike domaćih i stranih međunarodnih organizacija koje su bile prisutne na svečanosti obilježavanja.