OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

08. travnja 2014. godine obilježen je svjetski dan Roma u Zagrebu na dvije odvojene proslave - u muzeju Mimara slavilo je Romsko narodno vijeće, a u Staroj gradskoj vijećnici Vijeće romske nacionalne majine Grada Zagreba.

Djelatnice IPC-a sudjelovale su na obje proslave.

Okupljene na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici je pozdravio predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski koji je istaknuo da se u Hrvatskoj osjetio pomak ka romskom “boljem sutra” , jer su doneseni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Akcijski plan i Nacionalna strategija za uključivanje Roma do 2020.god.

Predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri naglasio je da će zajednički napori cijele romske zajednice uz potporu Grada dati rezultate u punoj integraciji Roma u društvo i u poboljšanju njihovih životnih i radnih uvjeta.

Izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Danica Juričić-Spasović prenijela je riječi predsjednika Josipovića da su Romi još uvijek nepravedne žrtve stigmatizacije u društvu i da za njih treba učiniti više, posebno za mlade kojima treba omogućiti školovanje.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor je također čestitao Romima njihov dan i rekao da se nada da će Romi u Gradskoj skupštini imati opet svog zastupnika, kao što je u prošlom mandate bila Nura Ismailovski.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je ponosan na sugrađane koji od Zagreba čine multikulturalan grad.

Paralelna svečanost je održana u Muzeju Mimara u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća gdje se, uz brojne uzvanike iz političkog života Hrvatske i brojne diplomatske predstavnike, okupio i veliki broj Roma.

Skupu su se obratili:

Veljko Kajtazi, predsjednik RNV-a i saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Ocijenio je da se položaj Roma u Republici Hrvatskoj kontinuirano poboljšava tokom godina, a veliki napredak će biti učinjen poučavanjem Romskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u skladu s potpisanom Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima. Kao najveće probleme s kojima se danas Romi susreću istaknuo je nizak životni i zdravstveni standard, lošu obrazovnu strukturu te nelegalizirani objekti u kojima žive. Također je istaknuo i na stradanja Roma u 2. svjetskom ratu u logoru kod Jasenovca u kojem je život izgubilo oko 1000 Roma koji su pokopani na obližnjem groblju koje se uređuje njima u čast.

Prof.dr.Boras Damir, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i član Savjeta Romskog nacionalnog vijeća. Najavio je uspostavljanje studija Romologije kao dvopredmetnog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u akademskoj 2015./16. godini.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, podsjetio je da su Romi na području Hrvatske od 13. stoljeća, što ih svrstava u autohtone nacionalne manjine. Zbog svog načina života su bili isključivani i izloženi diskriminaciji, a i danas ih muči visoka nezaposlenost, siromaštvo i segregacija. Međutim, istaknuo je da Hrvatska prednjači u zakonskoj zaštiti nacionalnih manjina te da je jedina zemlja Europske Unije koja je Rome priznala kao nacionalnu manjinu.

Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora; podsjetila je da je Kajtazi napisao prvi rječnik romskog jezika, čime je romska zajednica "počela svoju povijest, ne samo u usmenom, nego i u pisanom obliku",

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i Ministrica vanjskih poslova je ovogodišnja dobitnica Svečane plakete RNV-a za doprinos poboljšanju položaja Roma i razvoju ljudskih prava u protekloj godini.