Održan sastanak za osnivanje Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije

Dana 03.02.2017. s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan je sastanak za osnivanje Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina.

Sastanku su nazočili predsjednici i zamjenici srpskog i romskog Vijeća Brodsko-posavske županije, predsjednici i zamjenici gradskih Vijeća romske i srpske nacionalne manjine s područja grada Slav. Broda i grada Nove Gradiške, predsjednici općinskih Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Okučana i Stare Gradiške te izabrani predstavnici albanske i ukrajinske nacionalne manjine za područje Brodsko-posavske županije i grada Slav. Broda. Osim pripadnika nacionalnih manjina sastanku su nazočili članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije.

Tijekom sastanka sudionicima su predstavljeni  zaključci s prošlog pripremnog sastanka te im je prezentiran nacrt sporazuma o osnivanju Koordinacije. Nakon uvodnih izlaganja otvorena je diskusija o nužnosti osnivanja Koordinacije nacionalnih manjina na području Županije i koja bi bila njezina funkcija. Također se raspravljalo o načinu financiranja i zastupanja Koordinacije u javnosti. Svi nazočni su pozdravili ideju o osnivanju i zaključili da je nužno održati još jedan sastanak tijekom kojeg bi zvanično i uz nazočnost medija potpisali sporazum o osnivanju Koordinacije. 

Sastanak za osnivanje Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.