Održan treći sastanak radne skupine za izradu analize Ustavnog zakona

Dana 20. travnja 2017. godine s početkom u 10 sati u prostorijama Udruge slijepih u Slavonskom Brodu  održao se treći  radni sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Sastanku su nazočili izabrani predstavnici romske, srpske i albanske nacionalne manjine s područja Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda te predstavnici romskih udruga.  

Moderator sastanka prof. Lauc je predstavio završnu verziju Nacrta analize Ustavnog zakona koja je izrađena na temelju prikupljenih informacija i statističkih podataka, a koji se odnose na položaj nacionalnih manjina.

Nazočni sudionici su ponovno komentirali podatke iz posljednjeg popisa stanovništva koji nisu najmjerodavniji te napomenuli kako se pojedini podaci lakše prikupljaju u ruralnim sredinama u odnosu na gradove.

Također je napomenuto kako jedino za romsku populaciju postoje mjerodavni statistički podaci.

Izrađena analiza podijeljena je po tematskim područjima koji se odnose na odgoj i obrazovanje,  zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb,statusna pitanja, stanovanje i prostorno uređenje, uključivanje u kulturni i društveni život te prikupljanje statističkih podataka. Izabrani predstavnici su se očitovali o svim tematskim područjima navodeći iskustva iz svakodnevnog života s kojima se susreću članovi nacionalnih manjina.

Predstavnici su također zaključili kako izrađena analiza pokazuje stvarno stanje i položaj nacionalnih manjina na području Brodsko-posavske županije te naglasili važnost jačeg zajedničkog lobiranja izabranih predstavnika i članova Vijeća nacionalnih manjina s ciljem poboljšanja života članova njihovih zajednica.

Treći sastanak za izradu analize Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za područje Brodsko-posavske županije organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.