Održana javna tribina „Poticanje obrazovanja u romskoj zajednici“

poticanje-obrazovanja-u-romskoj-zajednici-300x225

poticanje-obrazovanja-u-romskoj-zajednici-300x225

U okviru projekta „Besplatna pravna pomoć Romskoj populaciji u reguliranju statusnih prava u Republici Hrvatskoj“, predstavnici IPC ureda održali su javnu tribinu „Poticanje obrazovanja u romskoj zajednici“, koja je održana 27.03.2014.god. u prostorijama Doma kulture u Dardi.

Gosti javne tribine bili su Ivica Završki, viši pravni savjetnik pri Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske Županije,  Duško Kostić, predsjednik Udruge „Luna“, Branko Đurđević, predsjednik vijeća romske nacionalne manjine općine Darda, Ante Vukoja, načelnik Općine Darda,  Janoš Boni, ravnatelj OŠ Darda i Jelena Jelenić, predstavnica RKUD-a.

Na javnoj tribini se okupilo 35 građana, pripadnika romske nacionalne manjine, kojima je predstavljen projekt, kao i rezultati koji su ostvareni od početka njegova provođenja. Tribinu je moderirala voditeljica projekta Sanja Bešlić-Kozmus.

Ivica Završki je istaknuo važnost obrazovanja Roma, istaknuvši kako Osječko-baranjska županija dodjeljuje stipendije od 500,00 kn mjesečno za svakog Roma koji nastavlja svoje školovanje. Ante Vukoja je dodao da općina Darda stimulira polaznike srednjih škola sa 400,00 kn mjesečno, a trenutno stipendiraju 8 Roma.

Duško Kostić, koji služi kao primjer visoko obrazovanog Roma je informirao prisutne kako je na području Osječko-baranjske županije Pučko učilište „Poetika“ provodi obrazovanje odraslih,  a svi odrasli zainteresirani za daljnje obrazovanje se mogu obratiti Povjerenstvo Ureda za nacionalne manjine  radi osiguravanja financijske pomoći.

Jelena Jelenić volonterski daje instrukcije iz engleskog, kemije, matematike djeci pozvala je sve roditelje da uključe djecu u instrukcije koje se održavaju u prostorijama RKUD-a.

Tijekom održavanje tribine, u nekoliko navrata se apeliralo na roditelje da potiču svoju djecu na završetak školovanja i da ih motiviraju na završetak škole. Gosti su naglasili važnost održavanja daljnjih  tribina kako bi romska zajednica bila informiranija o svojim pravima i obvezama.