Održana javna tribina u Belišću, 30.11.2016.

JT Belišće

JT Belišće

Dana 30. studenog 2016. godine u organizaciji IPC-a održana je javna tribina za građane pod nazivom „ Ostvarivanje i zaštita socijalnih prava“. Tribina je održana u prostorijama Gradske vijećnice  u Belišću s početkom u 17:00 sati. 

Gosti tribine bili su djelatnici Centra za socijalnu skrb Valpovo: gđa Janja Oklopčić, ravnateljica Centra,  g. Slaven Starčić i g. Slavko Vulić, socijalni radnici. 

U svom izlaganju predstavnici Centra su pojašnjavali koja prava se ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi te koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi osoba ostvarila pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Također su napomenuli da se svaki slučaj ocjenjuje posebno pa su zamolili okupljene građane da im se obrate u Centar ukoliko imaju nekih nejasnoća i upita.

Isto tako, naglasili su da građani trebaju razumjeti kako nemaju svi pravo na jednokratnu novčanu pomoć jer i to ovisi o razlozima podnošenja zahtjeva i dokumentaciji s kojom raspolažu stranke.

Na upit građana o mogućnostima žalbe na pojedina rješenja, predstavnici Centra su informirali okupljene građane da imaju pravo podnijeti žalbu nadležnom Ministarstvu ukoliko smatraju  da im određeno pravo nije priznato temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.

Gosti tribine su zamolili okupljene građane da pokušaju utjecati na mlađu populaciju u romskoj zajednici ne bi li ih potaknuli na završetak školovanja i stjecanje određenih zvanja jer u budućnosti neće moći živjeti od zajamčene minimalne naknade ili povremenih javnih radova.

Nadalje su napomenuli kako Centar za socijalnu skrb nastoji pomoći i izlazi u susret svim korisnicima romske zajednice na području Belišća kako bi im olakšali život.   

Tribini je prisustvovalo  40 pripadnika romske nacionalne manjine koji su bili aktivni u postavljanju pitanja i traženju savjeta od gostiju.

Javna tribina je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.