3

3

Održana konferencija povodom 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj

25. travnja 2019. IPC je sudjelovao na konferenciji organiziranoj povodom 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj. Na konferenciji, koju su organizirali Pučka pravobraniteljica i Kuća ljudskih prava, između ostalog govorila je

pučka pravobraniteljica Lora Vidović i njena zamjenica Tena Šimunovoić Einwalter, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb Ivan Novosel, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U panel diskusijama raspravljalo se o iskustvima u primjeni Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj na lokalnoj i regionalnoj razini, a osobito o ulozi pravobraniteljskih institucija, te o primjeni tog Zakona na sudovima.

 

Među sudionicima u raspravama bili su i predstavnici Europske mreže tijela za jednakost- Eqiunet-a, suci Ustavnog, Vrhovnog i Upravnog suda u Rijeci, posebne pravobraniteljice, predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i Europe, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva, novinari, nezavisni stručnjaci i drugi.