Održana treća radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda

20160428_101415

20160428_101415

Dana 28.04.2016. održana je treća radionica za Vijeća nacionalnih manjina s temom „Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina“.

Radionica se održala u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije te joj je nazočilo 5 članova Vijeća srpske i 9 članova Vijeća romske  nacionalne manjine.

Voditelj radionice prof. Lauc je tijekom uvodnog izlaganja sudionike upoznao s međunarodnim propisima koji su na snazi, a koji  se odnose na zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Naglasio je kako manjine moraju biti zaštićene na području države u kojoj žive te da im se mora omogućiti integracija, a ne asimilacija u društvo. U zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina na snazi su zakoni, deklaracije, konvencije kojima se nacionalnim manjinama jamči sigurnost, ravnopravnost, jednakost itd., no iako propisi postoje u praksi se suočavamo s kršenjem navedenih prava. Voditelj je sudionike podsjetio na postojanje institucija koje prate zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te ukoliko osobe, udruge, vijeća itd. smatraju da su im pojedina prava prekršena trebaju reagirati. Nadalje, državne i lokalne vlasti moraju voditi računa o pripadnicima nacionalnih manjina koji žive na njihovom području te uvažavati njihovo mišljenje u slučajevima kada se donose akti kojima se rješavaju pitanja nacionalnih manjina. U svom izlaganju prof. Lauc je upoznao sudionike s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je na snazi u RH naglašavajući pri tom njegovu važnost i značaj te pobliže pojašnjavajući svaku odredbu.

Pripadnici nacionalnih manjina koji su sudjelovali na radionici tražili su savjete i pomoć od predavača vezano za funkcioniranje vijeća nacionalnih manjina, ostvarivanja prava na medijsku zastupljenost, zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina itd.

Radionicu za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH..