Okrugli stol „Prevencija ovisnosti među mladim Romima“, 24.studeni 2015.

IMG_1205

IMG_1205

U organizaciji Informativno pravnog centra, u prostorijama Gradske knjižnice Slavonski Brod, dana 24.studenog 2015.godine održan je okrugli stol „Prevencija ovisnosti među mladim Romima“.

Sudionici okruglog stola su bili predstavnici institucija i udruga koji djeluju na području Grada, a koji rade s pripadnicima romske nacionalne manjine. Tijekom okruglog stola istaknuti su problemi s kojima se suočavaju Romi u svakodnevnom životu.  Loš ekonomski status i teški životni uvjeti  najčešći su  razlozi zbog kojih mladi Romi počinju koristiti alkohol i laku drogu. Osim toga, zbog nedostatka društvenih sadržaja u samom naselju, mladi i djeca se najčešće okupljaju na cesti gdje i dolaze u doticaj s različitim porocima. Sudionici su istaknuli problem povećanja različitih oblika ovisnosti unazad 10 -tak godina te su zaključili da je nužno početi provoditi savjetovanja i edukacije u samom naselju radi direktnog rada s korisnicima. Svi nazočni su se složili o potrebi češćih susreta svih dionika koji rade s romskom zajednicom kako bi rad bio efikasniji te su usuglašene preporuke koje će se početi provoditi u narednom periodu.

Okruglom stolu  prisustvovalo  je 16 sudionika te predstavnici lokalnih medija. Okrugli stol je održan u sklopu projekata financiranih sredstvima Ministarstva pravosuđa i UNHCR-a.