Okrugli stol „Statusna pitanja Roma u Republici Hrvatskoj: dosadašnja postignuća i izazovi u budućnosti“

SB round table

SB round table

5. studenog 2014. godine Informativno pravni centar (IPC) iz Slavonskog Broda i Predstavništvo Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Republici Hrvatskoj su pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske organizirali okrugli stol

 

„Obilježavanje 60 godina usvajanja Konvencije Ujedinjenih naroda o statusu osoba bez državljanstva – Statusna pitanja Roma u Republici Hrvatskoj: dosadašnja postignuća i izazovi u budućnosti“. Okrugli stol je organiziran u sjedištu Hrvatske gospodarske komore Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu.

Okrugli stol smo organizirali kako bi skrenuli pozornost državnih i lokalnih vlasti, kao i šire javnosti, o problemima s kojima se u svakodnevnom životu suočavaju osobe bez državljanstva.

Preko 12 miliona ljudi diljem svijeta su apatridi – osobe bez državljanstva. U Europi više od 600.000 osoba nema državljanstvo niti jedne države, od toga 400.000 živi u zemljama članicama Europske unije. Osobama bez državljanstva uskraćena je mogućnost punopravnog sudjelovanja u društvu jer nemaju pristup osnovnim građanskim, političkim, ekonomskim, kulturnim i socijalnim pravima.

U Hrvatskoj je broj osoba koje nemaju utvrđeno državljanstvo ili su bez državljanstva relativno malen u odnosu na situaciju u svijetu. Tijekom popisa stanovništva 2011. godine oko 2,886 osoba se izjasnilo da nema državljanstvo ili da su nepoznatog državljanstva. Prema vrlo slobodnim procjenama do kojih je UNHCR došao u suradnji s pojedinim romskim udrugama te kroz projekte pružanja pravne pomoći Romima, otprilike 500 Roma nema državljanstvo niti jedne države (apatridi), a još oko 1,000 nema riješen status, pa bi mogli biti izloženi riziku da postanu apatridi. U svakom slučaju, brojka od 1,500 je najniža sigurno procijenjena brojka Roma koji nemaju reguliran status u Hrvatskoj. Realni broj je sigurno znatno veći.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici tijela središnje državne uprave, tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatskog sabora, ureda Pučke pravobraniteljice, lokalnih institucija, vijeća  romske nacionalne manjine i  međunarodnih organizacija koji su predstavili dosadašnja postignuća, poteškoće i izazove s kojima se susreću ne samo predstavnici romske nacionalne manjine, već i predstavnici vlasti i organizacije civilnog društva koji im pomažu pri reguliranju statusa u Republici Hrvatskoj.

Preporuke s okruglog stola možete pročitati ovdje.