Osnovana lokalna stručna platforma u Novoj Gradiški

Dana 14. srpnja 2015. godine održan je inicijalni sastanak osnivanja lokalne stručne platforme u Novoj Gradiški čiji članovi su predstavnici organizacija civilnog društva te predstavnici lokalne uprave i javnih institucija s područja grada Nova Gradiška.

Inicijalni sastanak je održan u prostorijama Male vijećnice Grada Nova Gradiška, a na kojem su sudjelovali Nataša Kovačević i Marina Barić-Gačić, predstavnice Informativno pravnog centra (IPC) i članice projektnog tima IPA 2011 „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ te članovi novo osnovane platforme: Mihaela Đeraj, predstavnica Grada Nova Gradiška; Ivana Mikanović, predstavnica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška; Brigita Dobriković, predstavnica Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih "Prevencija" iz Nove Gradiške; Momir Divjak i Simonida Tarbuk, predstavnici Građanske inicijative „NG-buntovnici“ i Milorad Jovanov, predstavnik Udruge slijepih Nova Gradiška.

Uspostava lokalnih stručnih platformi jedna je od ključnih aktivnosti koju provodi Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s IPC-om iz Slavonskog Broda, Srpskim demokratskim forumom (SDF), te nizozemskim partnerima PAX-om i  Haškom Akademijom za lokalnu upravu u sklopu dvogodišnjeg projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ financiran sredstvima Europske unije iz programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj“.

Nakon predstavljanja članova lokalne platforme te njihovog dosadašnjeg rada vezano uz ciljne skupine, koordinatorica je prisutnima ponovno ukratko predstavila projekt, njegove aktivnosti, ciljeve te očekivane rezultate. Također, predstavila je svrhu i aktivnosti lokalne stručne platforme te je najavila predstojeće motivacijske sastanke s lokalnom stručnom platformom s okvirnim terminima na kojima su sudionici izrazili spremnost sudjelovati.

Koordinatorica projekta za Brodsko-posavsku županiju je prisutne podsjetila na trening „Monitoring politika povezanih s dobrim upravljanjem i anti-diskriminacijom“ koji je bio održan u Zagrebu krajem mjeseca svibnja, te je  posebno naglasila kako smo stekli nova i usavršili postojeća znanja o dobrom upravljanju i anti-diskriminaciji te o metodama provođenja istraživanja koje su rezultirale izradom monitoring formi vezano uz 4 ciljane skupine (mladi, žene, pripadnici nacionalnih manjina te osobe s invaliditetom).

Kroz analizu prijedloga monitoring formi, članovi lokalne stručne platforme razgovarali su o problemima s kojima se suočavaju ciljne skupine na lokalnoj razini, poglavito pripadnici romske nacionalne manjine koji nemaju izabranog predstavnika na području grada Nova Gradiška te osobe s invaliditetom koje su istaknuli slučajeve doživljene diskriminacije. Temeljem iznesenoga, došli su do zaključka kako će se indikatori monitoring formi prilagoditi potrebama ciljnih skupina na lokalnoj razini. Također, ankete uz pomoć kojih će se istraživanje provesti će biti preoblikovane na način da će sadržavati detaljnija pitanja uz pomoć kojih će ispitanici biti izravno upućeni na konkretne situacije koje su doživjeli.

Članovi lokalne platforme smatraju kako će uspostavljanjem međusektorske suradnje te zajedničkim radom na izradi lokalnog akcijskog plana pridonijeti rješavanju problema s kojima se ciljne skupine svakodnevno suočavaju.